Ezeket látta már?

Meddőség: mióma is lehet az oka

GettyImages-693305543

A mióma a méhizom jóindulatú daganata. Viszonylag gyakori probléma: hazánkban a nők 20-35 százalékánál alakul ki, és akár a 30-35 év közötti nőket is érintheti. Ha nem okoz panaszt, a babatervezés előtt álló nők általában nem is sejtik, hogy akár egy borsószemnyi mióma göb is zavarhatja a teherbeesést. Hogyan ismerhető fel a baj, és mit tehetünk, ha miómánk van?

Ennek a betegségnek a kialakulása elsősorban genetikai okokra vezethető vissza, ugyanakkor az ösztrogén hormonnak is szerepe lehet benne. Magyarországon a nők 20-35 százalékát érinti ez a probléma, érdemes tehát nőgyógyászunknál hüvelyi és hasi ultrahanggal kiegészített vizsgálatot kérni, hogy minél előbb kiderüljön, ha baj van.

Mérete a borsószemnyitől a csecsemőfő nagyságig változhat. A méhfalban vagy a méh felszínén lévő három centiméteresnél kisebb mióma göböket nem kell feltétlenül kezelni, sem műtétileg eltávolítani, ám ilyenkor is érdemes félévente ultrahang vizsgálattal ellenőrizni őket. Az erős vérzéses tüneteket okozó miómákat, melyek 1-2 centiméterestől akár 15 centiméteresek is lehetnek, mindenképpen el kell távolítani!

Pontosan hol lehet a baj?

A mióma a méhizomból fejlődik ki, így a méhfal különböző részein helyezkedhet el: méh felszíne alatt, a méh falában vagy a méhnyálkahártyához közel. A méh felszíne alatti kisebb göbök általában kevés, míg a nagyméretűek több panaszt okoznak.

„A méh falában lévő gócok feszítik a méh falát, ezért görcsös, bőséges vérzéseket provokálnak. A méhnyálkahártya alatt lévő, akár ujjbegynyi gócok irritálják a méh belső felszínét és szintén erős, elhúzódó vérzéseket, a termékeny korban lévő hölgyeknél pedig meddőséget okozhatnak.” – tudtuk meg Dr. Rucz Árpádtól, a budapesti Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosától.

Milyen tünetei lehetnek?

A mióma nem feltétlenül jár panaszokkal, ha viszont a méhnyálkahártya közelében helyezkedik el, akkor irritálhatja a nyálkahártyát, heves görcsök, erős vérzések jelentkezhetnek. A méh belső falán elhelyezkedő gócok ingerelhetik a hólyagot, így sűrű vizelési ingert okozva.” – beszélt tapasztalatairól Dr. Rucz Árpád, aki Magyarország egyik legjobb mióma specialistája.

A fájdalmas, elhúzódó, erős menstruáció intő jel, ami miómára is utalhat. A nagy vérveszteség hatására vérszegénység alakul ki, ami magával hozza a gyengeséget és a fáradékonyságot is. A daganat azonban okozhat vizelési, vizelettartási problémát is, de alhasi fájdalom, teltségérzés, illetve puffadás, derékfájdalmak és székletürítési gondok hátterében is állhat.

Akadályozhatja a teherbeesést is

Mivel a mióma már 30-35 éves nőknél is kialakulhat, zavarhatja a petevezetők átjárhatóságát, ezáltal gátolhatja a teherbeesést, illetve a méhfalban lévő a terhesség kihordását. A nyálkahártya közeli gócok pedig meggátolhatják az embrió beágyazódását, ráadásul vetélést is okozhatnak.

„A nagy, rossz helyen lévő miómák bizonyos esetekben szülési akadályt is képezhetnek. Ezeket érdemes még a várandósság előtt laparoszkóppal eltávolítani.” – tanácsolja a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Dr. Rucz Árpád Dr. Rucz Árpád szülész-nőgyógyász szakorvos Forrás: Róbert Magánkórház

Egyszerű vizsgálatokkal diagnosztizálható

A miómát diagnosztizálni hüvelyi-, illetve hasi ultrahanggal, szükség esetén MRI készülékkel történő vizsgálattal szokták. Kezelni leghatékonyabban laparoszkópos műtéttel lehet. A kisebb méretű miómákat a has felvágása és a méh eltávolítása nélkül laparoszkóppal műtik meg, de még egy nagyobb méretűt (6-10 cm-es) is el tudnak távolítani ennek a módszernek a segítségével.

„A méh a női test szerves része. Elvem, hogy ne távolítsuk el, hanem gyógyítsuk meg. Vegyük ki a miómát, kezeljük a vérzészavart. Lehetőség szerint tartsuk meg a méhet, akár 50 éves életkor felett is.” – vélekedik Dr. Rucz Árpád, aki több mint kétezer sikeres mióma műtéttel büszkélkedhet.

Természetesen néhány esetben, amikor a miómának szorosabb a kapcsolata a méhfallal, elkerülhetetlen a nyílt, hasi műtét. Ma már a műtét miatt – a laparoszkópos módszernek köszönhetően – a lábadozás nem tart hosszú hetekig. Kétnapos kórházi bennfekvést követően mindössze egy hét a teljes felépülés. Jó hír, hogy a műtétet követően 3-6 hónap elegendő a méh regenerálódására, és ezután újra lehet próbálkozni a gyermekvállalással!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához