Ezeket látta már?

Bőrrák: egyre több huszonévest érint - ezekre a jelekre figyeljen!

melanóma, bőrrák, bőrdaganat, anyajegy, noduláris melanoma

Míg korábban a bőrrák és a melanóma az idősek betegségének számított, ma már egyre gyakoribb a huszonéves és harmincas korosztály körében is.

Az időben kiszűrt, felismert bőrrák jó eséllyel kezelhető.

Nem minden bőrkinövés anyajegy

Nem minden bőrünkön lévő növedék anyajegy, annak ellenére, hogy ezeket a köznyelvben valóban így hívjuk. Az anyajegyek lehetnek velünk születettek, illetve folyamatosan keletkeznek életünk folyamán, főként gyermek- és serdülőkorban. Méretük változatos, azaz néhány millimétertől egy-két centiméter nagyságig terjedhetnek, színük általában barna, lehetnek sima felszínűek, laposak vagy félgömbszerűen előemelkedők. Dr. Kalas Diána, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza elmondta:

„Orvosi szempontból mi azokat a képződményeket nevezzük anyajegynek, amelyek melanocitákból, azaz a pigment sejtekből alakulnak ki. Ezektől megkülönböztetjük azokat a bőrkinövéseket, amelyek egyéb bőrsejtekből alakulnak ki, például a kötőszövetekből, érszövetekből, a hámsejtekből vagy éppen az immun sejtekből.”

Fontos az önvizsgálat és az évenkénti bőrrákszűrés

Az anyajegyek száma genetikailag meghatározott, ugyanakkor ezzel kapcsolatban Dr. Kalas Diána felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években, a fiatalabb generációk körében megnövekedett az anyajegyek száma. Ennek hátterében részben a genetika, részben pedig a megnövekedett káros UV terhelés áll:

„Ne felejtsük el, hogy az anyajegyek csak jóindulatúak lehetnek. A rosszindulatú bőrkinövések már nem nevezhetőek anyajegynek. Az anyajegyekből származó elváltozások neve melanóma, a bőr felső rétegéből, a basal sejtekből alakulnak ki a bazaliómák, a rosszindulatú laphámrákok vagy spinaliómák, amelyek pedig a mélyebb rétegekből indulnak ki.

A bőrön lévő növedékek, anyajegyek vizsgálata bőrgyógyászati szűréssel történik, de rendkívül fontos az is, hogy mindenki havonta végezzen önvizsgálatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a páciensek saját maguk otthon nézzék át a teljes bőrfelületüket, hogy megjelent-e újabb anyajegy vagy folt a bőrön. Ezzel párhuzamosan, évente egyszer mindenképpen javasolt a szakorvosi, bőrgyógyászati szűrés is.

A leggyakoribb rosszindulatú daganattípus a bőrrák

Magyarországon a rosszindulatú bőrdaganatok számítanak a leggyakoribb ráktípusnak.

  • Évente körülbelül 10 ezer férfinál és ugyanennyi hölgynél diagnosztizálnak bőrrákot,
  • ebből körülbelül 10%-ra tehető a legveszélyesebbnek tartott melanóma részaránya.

Dr. Kalas Diána hozzátette: „Bár a melanóma előfordulása folyamatosan növekszik és az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban jelenik meg a betegség, mégis a halálozással járó esetek száma szerencsére csökken. Ez annak is köszönhető, hogy az emberek tudatosabban élnek, gyakrabban járnak bőrgyógyászati szűrésre, így sikerül még korai stádiumban felfedezni a melanómát, amikor még jó eséllyel műtéttel kezelhető.”

Ezekben az esetekben javasolt az anyajegyek eltávolítása

A rosszindulatú bőrelváltozásokat minden esetben műtéttel kimetszik, ugyanakkor némely esetben javasolt a klasszikus anyajegyek eltávolítása is.

  • Elsősorban azokat az anyajegyeket javasolt eltávolítani, amelyeknél felmerül a melanóma gyanúja,
  • de a páciensek sokszor szeretnék levetetni azokat is, amelyek rossz helyen vannak, tehát gyakori dörzsölésnek vagy sérülésveszélynek vannak kitéve.
  • Az anyajegyek eltávolításánál szerepet játszhatnak esztétikai szempontok is.

Az életünk folyamán folyamatosan alakulnak ki újabb és újabb anyajegyek a bőrfelszínen, amelyek számát az erős napfény kerülésével csökkenthetjük, valamint érdemes napvédőket használni és megfelelő ruházattal is védeni a bőrünket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álcázhatja magát – így ismerheti fel a legagresszívebb melanóma típust

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#melanóma

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához