Ezeket látta már?

Melanóma: nem is gondolná, hogy ezeken a helyeken is kialakulhat

melanóma, daganat, rák, bőrrák, anyajegy

A melanóma az önellenőrzés során nehezen látható és hozzáférhető testrészeken is kialakulhat.

A melanoma anyajegyek formájában, méretében és színében eltéréseket okoz, de a bőrön újonnan jelentkező elváltozás formájában is kialakulhat.

Könnyen megnyugodhatunk, ha a rendszeres önvizsgálat során nem találunk olyan jelet, ami aggodalomra adhatna okot. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a melanoma az önellenőrzés során nehezen látható és hozzáférhető testrészeken is kialakulhat.

Az melanoma önellenőrzés csapdái

Korai stádiumban felismerve a legjobbak a gyógyulás esélyei, ezért fontos a mielőbbi diagnózis. Ennek érdekében havonta javasolt a bőrt otthon átvizsgálni, ellenőrizni az anyajegyeket, vagy a bőrön megjelent egyéb elváltozásokat.

Az önellenőrzés során azonban nem tudjuk szabad szemmel észrevenni azokat a korai jeleket, amik csak nagy felbontású képen láthatók, illetve a hátunkon vagy egyéb nehezen hozzáférhető testrészeinken is megjelenhet melanoma, amiről szűrővizsgálat nélkül csak későn szereznénk tudomást.

Fül mögött is lehet melanóma

A fül mögötti területen kialakuló növedék, vagy a fülkagyló bőrének sötét elszíneződése utalhat rosszindulatú daganat megjelenésére.

Melanóma a szemen

A szemgolyóban és a szemhéj alatt is kialakulhat melanoma. Ezt a szemhéj lecsukásakor szúró, "mintha valami lenne a szemünkben" érzés jelezheti, de a látás megváltozása, elmosódás, a perifériás látás csökkenése is előfordulhat. Minden esetben szemészeti szakvizsgálat javasolt.

Sötét csík a köröm alatt

A melanomás esetek kb. 5%-ban a köröm, tenyerek és talpak területein alakul ki az elváltozás. Az acrolentiginosus melanomára utalhat egy fekete vagy barna sötét csík a köröm alatt, amely idővel növekszik, illetve pigmentáció megjelenése a körömredőben, amely a melanoma biztos jele.

Nyálkahártyán is megjelenhet melanóma

Mind a szájüregben, mind pedig a nemi tájék nyálkahártyáin is megjelenhet rosszindulatú festéksejtes daganat, amelyre a barnás-feketés elszíneződés hívja fel a figyelmet. Önvizsgálat során ezen régiók megtekintése is kiemelendően fontos.

Melanóma a fejbőrön

Ha nem az erősen ritkuló hajúak vagy kopaszok közé tartozunk, akkor a fejbőrünk is egy olyan terület, amit egyedül, de akár még segítséggel is nehezen tudunk átvizsgálni. Ezen a területen lévő anyajegyek is a szokott módon jelzik a rosszindulatú folyamatokat: megváltozik az alakjuk, a méretük, színük, kisebesedhetnek, viszketnek, vérezhetnek – gyakran már csak ekkor vesszük észre, hogy baj van.

Teljes biztonságot az évente elvégzett anyajegyszűrés adhat

A melanomás esetek száma világszerte folyamatosan növekszik, egyre gyakoribb, hogy a fiatalabb korosztály körében is diagnosztizáljuk az elváltozást. Az anyjegyszűrés elvégeztetését ezért évente javasoljuk, bőrtípustól függően - a bőrgyógyász javaslata alapján –erre gyakrabban is sor kerülhet.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés során a teljes testfelületet átvizsgáljuk, azokat digitális formában rögzítjük, így a későbbi vizsgálat során a legapróbb elváltozásokat is ki tudjuk mutatni. Teljes biztonságot tehát valóban csak a szakember által elvégzett, a teljes testfelületet átvizsgáló anyajegyszűrés adhat.

Ilyen a dermatoszkópos vizsgálat

A melanoma korai felismerésére használt fájdalmatlan, nem invazív módszer az ún. epilumineszcens mikroszkópia, vagyis dermatoszkópia. A dermatoszkóp bőrre helyezhető kézi „mikroszkóp”, mely segítségével az orvos a felhám alsó rétegéig „lelát”. A dermatoszkóppal az orvos értékelni tudja a pigmentált bőrelváltozások méretének, alakjának és pigmentációjának mintázatát. A dermatoszkópia nem csak a melanoma, hanem más bőrelváltozások (pl. basalioma, seborrheás keratózis) diagnosztizálására is alkalmas. A vizsgálat a teljes bőrfelületre kiterjed, a szűrés során az orvos az összes anyajegyet megvizsgálja. Anyajegyszűrésre érdemes könnyen levehető ruhában érkezni, illetve fontos arra figyelni, hogy a bőr ne legyen nagyon száraz, azonban a vizsgálat napján már nem ajánlott testápolót használni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiemelkedő kékes-fekete csomó – így ismerheti fel a legagresszívebb melanomát

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához