Ezeket látta már?

Mit jelent a teljes testtérképes anyajegyszűrés?

anyajegy, szűrés

Bőrgyógyászok szerint tünetmentesen is szükséges az éves anyajegyszűrés, gyanús változás esetén pedig minél előbb fontos orvoshoz fordulni.

Csak szabad szemmel vizsgálják az anyajegyeket? Mire szolgál a teljes testtérkép? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus.

Mire való a dermatoszkóp, a video-dermatoszkóp?

Amikor valaki azért jelenik meg a bőrgyógyásznál, mert valamiféle változást fedezett fel egy anyajegyénél, a szakember alaposan megvizsgálja az adott képletet. Ehhez igénybe vesz egy dermatoszkóp nevű eszközt is, ami gyakorlatilag egy speciális nagyító. Arra szolgál, hogy az orvos egészen közelről, nagyítva vizsgálhassa meg az anyajegy körvonalait, színét, felszínét, egyéb jellemzőit.

Ennél egy fokozattal előrelátóbb megoldás a videó-dermatoszkópos vizsgálat, amikor az anyajegyről felvétel is készül, amit el lehet tárolni, és a legközelebbi – normál esetben egy év múlva esedékes – szűrésen már a korábbi képpel lehet összehasonlítani a bőrképletet. Természetesen így sokkal könnyebb megállapítani, történt-e változás, és ha igen, pontosan milyen mértékű, milyen jellegű.

- Aki anyajegyszűrésre érkezik, számítania kell arra, hogy sosem csak az adott, problémásnak vélt anyajegyet vizsgáljuk meg, hiszen sokszor olyan jelenségekre is fel kell figyelnünk, ami a páciens számára nem feltűnő. Vagyis áttekintjük a teljes bőrfelületet, a lábujjaktól a fejtetőig – hangsúlyozza Szántó doktornő. – Az anyajegyeket vagy a gyanúsnak vélt képletek képét rögzítjük, hogy a legközelebbi ellenőrzéskor nyomon tudjuk követni az állapotváltozást. Éppen ezért az anyajegyszűrés nem pár perces vizsgálat, rá kell szánni az időt az alapos áttekintésre. Természetesen, ha szükségesnek látjuk, javasoljuk a gyanúsnak vélt képlet eltávolítását és a szövettani vizsgálatát.

Teljes testtérkép is készülhet

A teljes testtérképes anyajegyszűrés különösen azoknak jelent egy fontos lehetőséget, akik nagyon sok anyajeggyel rendelkeznek. Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínéről – tulajdonképpen minden egyes bőrképletről. Az orvosi berendezés azonban nem csak a rögzítés eszköze, de a felismerésben is segít. Egy speciális szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, ezzel segítve a korai stádiumú daganat minél előbbi felfedezését. Hiszen köztudottan annál jobbak a bőrdaganatok (és minden más típusú daganat) gyógyulási esélyei, minél korábban történik a felismerés.

Olvasson tovább! Ezért kell lefotózni az anyajegyeinket - ezekre az elváltozásokra figyeljen

- A szoftver által megjelölt anyajegyeket természetesen személyesen, dermatoszkóppal is megvizsgáljuk, és az elemzés után véleményezzük. A szakvélemény alapján pedig, ha szükséges, megtörténhet az anyajegy eltávolítás, amelyet minden esetben szövettani vizsgálat követ, illetve ha a kimetszésre nincs szükség, a későbbi szűrések során kiemelten ellenőrizhetjük az adott bőrképletet. Ilyen módon ez az ellenőrzés standarizált körülmények között történik – hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ

Forrás: EgészségKalauz