Ezeket látta már?

Ennyi sugárkezelésre lehet szükség emlődaganatos betegségeknél

mellrák emlőrák emlődaganat sugárkezelés mennyisége

A klasszikus teljesemlő-besugárzás során 45-50 Gray (Gy) sugárdózist adnak le 5 hét alatt.

A sugárkezelés (radioterápia) az onkológia területén alkalmazott, igen hatékony kezelés, mellyel a rákos sejteket pusztítják el a tumor sebészeti eltávolítását megelőzően vagy azt követően (egyes esetekben későbbi stádiumokban is alkalmazható).

A kezelés során nagy energiájú sugárzást alkalmaznak, amely a gyorsan osztódó tumorsejtek örökítőanyagát (DNS) képes elpusztítani, így a tumort magát is, vagy legalábbis képes csökkenteni annak méretét. A sugárkezelés – ellentétben a kemoterápiával – nem a teljes testet érinti, számítógépes szoftverek segítségével az adott beteg számára egyedileg, a tumor kiterjedése szerint állítják be a gépet. Ennek célja, hogy a környező szöveteket minél kevésbé érintse a sugárzás káros hatása.

A daganatos betegek több mint fele kap sugárterápiát a betegsége folyamán. A sugárkezelés számos tumortípus esetén nagyon hatékony terápia, akár önmagában, akár más onkológiai kezelésekkel kombinálva.

Mellrák és sugárkezelés

A külső sugárkezeléseknél a kiindulási alapot az jelenti, hogy mekkora sugárdózis leadása indokolt a hatékony kockázatcsökkentéshez, ezt a sugárdózist osztják utána szét több alkalomra, ezt nevezik frakcionálásnak. Ha az adott sugárdózist kevesebb alkalom alatt, alkalmanként nagyobb dózissal adják le, hipofrakcionálásról van szó.

A klasszikus teljesemlő-besugárzás során 45-50 Gray (Gy) sugárdózist adnak le 5 hét alatt.

  • Minden hétköznapon történő kezeléssel számítva ez egy 5 héten át a hét 5 napján, tehát összesen 25 (esetleg 28) alkalommal 1,8-2 Gy dózisokban leadott terápiát jelent.
  • Ha hipofrakcionált ütemezést alkalmaznak, az jelenthet 3 hetes kezelést is, amikor összesen 15 napon át történik – összesen 40 Gy összdózis – besugárzás.

Ugyanez vonatkozik a mellkasfal és a hónalji (axilláris) nyirokrégiók besugárzására is

Ha indokolt a tumorágy (a kimetszett daganat helyének) többletbesugárzása (boost kezelés), az külső besugárzással még 5-8 alkalmat jelenthet. Ezek a számok csak kiindulási alapnak tekinthetők, mert a konkrét eset és körülmények függvényében számos más ütemezési variáció is alkalmazható, ezt a sugárterápiás szakorvos határozhatja meg.

Nemcsak a teljes, hanem a részleges emlőbesugárzás ütemezésére is sokféle kezelési metódus alkalmazható. Mind az összdózis, mind annak napi elosztása függ a konkrét betegségtől, az emlő anatómiai jellegzetességeitől, a tumorágy elhelyezkedésétől, a betegtől, a technikai feltételektől.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: ha elmúlt 35 éves, ezekre a vizsgálatokra menjen el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlőrák

Forrás: rakgyogyitas.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához