Ezeket látta már?

Nőgyógyászati szűrővizsgálat: ezekre számíthat egy alapos és komplex vizsgálat során

nőgyógyászat, rákszűrés, citológia, HPV,

A komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat nem egy-egy probléma külön szűrését célozza, hanem minden olyan daganatos betegséget igyekszik kiszűrni, amelyek a női szerveket érinthetik.

A nőket érintő daganatos megbetegedések világszerte több millió életet követelnek évente, és hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. A rendszeres szűrővizsgálatok célja, hogy az esetleges elváltozásokat időben felfedezzék, még azelőtt, hogy a klinikai tünetek megjelennének. Minél korábbi stádiumban sikerül ugyanis diagnosztizálni a daganatot, annál hatékonyabb lehet a terápia és annál jobbak a beteg túlélési esélyei.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk a komplex szűrésen?

A legtöbb esetben, akár kampányszerűen, csak egy-egy szervet vizsgálnak. A komplex nőgyógyászati rákszűrés során egyszerre végzik az emlő, a méhnyak, a petefészek, a méhtest daganatos betegségeink szűrését. Az alapos vizsgálat során ellenőrzik a vagina és a vulva állapotát is.

A nőgyógyász először ellenőrzi a külső nemi szerveket, a szeméremtestet. Ezt bimanuális, két kézzel végzett, betapintásos vizsgálat követi. A szakember két ujját a hüvelybe vezeti, másik kezével pedig áttapintja a kismedencei szerveket, ellenőrzi a méh, a petevezetékek és a petefészkek méretét, állapotát.

A kolposzkópos vizsgálat során egy speciális, nagyítóval és erős fénnyel ellátott eszközzel átvizsgálják a hüvely falát és a méhszájat. Ilyenkor a rendellenes szövetburjánzásra utaló tüneteket keresnek, ellenőrzik a méhszájat borító hámszövet épségét. Ilyenkor az esetleges méhszájsebet is könnyebben felfedezhetik. A kolposzkópia során feltárt hüvelyből speciális, kefeszerű pálcikával szövetmintát vesznek a citológiai vizsgálathoz (PAP-teszt). A szövetmintából kenetet készítenek, melyet citológiai laborban elemeznek, rendellenes sejteket keresve. A citológiai vizsgálat eredményére általában 2 hetet kell várni.

A vizsgálat utolsó szakaszában az emlőket tapintják át. Szükség esetén a tapintásos mellvizsgálatot ultrahangos ellenőrzéssel, illetve mammográfiával egészíthetik ki. A komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat során érdemes HPV-tesztet is kérni, valamint a nemi úton terjedő betegségekre irányuló szűrésről is beszélni az orvossal.

Hogyan készüljünk a komplex szűrővizsgálatra?

A komplex nőgyógyászati szűrővizsgálatot érdemes a menstruációs ciklus közepére időzíteni, ilyenkor pontosabb, megbízhatóbb eredményeket kaphatunk, és az emlők sem olyan érzékenyek. A vizsgálat előtti két napban

  • ajánlott tartózkodni a szexuális együttléttől,
  • nem ajánlott a hüvelyöblítés,
  • a tampon,
  • a hüvelyi fogamzásgátló eszközök,
  • a hüvelyben alkalmazandó gyógyszerek, kúpok használata sem.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Méhnyakrák szűrése: így érdemes készülni a vizsgálatra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához