Ezeket látta már?

Öröklődés és daganatok: génekbe kódolt kockázat?

rakgyogyitas_mammografia

Tudjon meg többet a daganatok örökölhetőségéről, a kezelések mellékhatásaként megjelenő hányinger és fáradékonyság csökkentéséről, az életkor és a terápiák összefüggéseiről, a végstádiumú betegek ellátásában a környezet meghatározó szerepéről!

A rosszindulatú daganatoknak csak töredékében mutatható ki egyértelműen, hogy a betegséget öröklött genetikai hiba okozza, ám az ilyen tumorok általában jóval fiatalabb életkorban jelennek meg. A BRCA1 és BRCA2 génhiba ismerete egyes rákbetegségekben – például emlőrákban, petefészekrákban – módosíthatja a műtéti vagy gyógyszeres kezelési tervet, valamint kihathat a beteg hozzátartozóira vonatkozó szűrési javaslatokra is.

Daganatos megbetegedések kezelése

Egyik leggyakoribb és a betegek számára leggyötrőbb mellékhatás a hányinger, a hányás. Erőssége, tartóssága függ a kezelés típusától, de a beteg aktuális fizikai és lelki állapotától is: mit tehet a kezelőorvos és a beteg a hányinger ellen, valamint miben tudnak segíteni a pszichológiai módszerek. Szintén számos kiváltó oka lehet a betegség és a kezelések idején állandósuló fáradékonyságnak. Ki kell vizsgálni, hogy az erőtlenség mennyiben a betegség tünete, mennyiben mellékhatás vagy szövődmény, s amennyire lehet, mihamarabb meg kell szüntetni a kiváltó okokat.

Fejlődés a daganatos megbetegedések gyógyításában

Budapesten és Nyíregyházán is előrelépés történt a végstádiumú betegeket gondozó hospice ellátásban. Különböző fejlesztési folyamatok indultak el, másrészt több mint 20 olyan önkéntes van, akik összefogva vállalták, hogy egyedi festményekkel teszik különlegessé a Dél-pesti Centrumkórház (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház) onkológiájának megújult hospice részlegét. Ahogy a pszichológus szakértő is megerősítette, a környezet kihat a betegek állapotára is. Az emberi méltóság megőrzésének kulcsa a fájdalomcsillapítás és a gondos ápolás, de a méltósághoz méltó környezet is kell, amely azt üzeni a kórházban lévőknek: "betegen is értékes vagy."

Jóindulatú daganatok: félnünk kell tőlük? Kattintson tovább!

forrás: Rákgyógyítás Magazin

Forrás: EgészségKalauz