Ezeket látta már?

Pert indított az ismert kozmetikai cég ellen egy 32 éves nő, aki azt állítja, hogy a hajkiegyenesítő miatt lett méhrákos

hajápolószer, hajkiegyenesítés, méhrák, daganat

Egy 32 éves nő szerint a hajápoló termékek okoztak nála méhrákot.

A Missouri állambeli Jenny Mitchell ügyvédjei a héten a 32 éves nő nevében beperelték a L'Oréal-t és több más kozmetikai céget, azt állítva, hogy nem figyelmeztették a nőt arra, hogy a hajkiegyenesítő termékek rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaznak.

Egyre több a méhrákos

A kereset szerint az egyes hajápolókban lévő ftalátok, valamint a hormonháztartást zavaró, hormonháztartási zavarokat okozó vegyi anyagok vezetettek hosszú távon a nő rákos megbetegedéséhez. Bár a kutatók nem találtak kapcsolatot a méhrák és a kozmetikumokban található ftalátok között, a tudósok még vizsgálják, hogy a hajápoló termékekben található egyéb vegyi anyagok hozzájárulhatnak-e a daganat kialakulásához, különösen a fekete nők esetében.

A fekete Jenny Mitchell 10 éves korában kezdett el kémiai hajegyenesítőket használni, és 2022 márciusáig rendszeresen használta is őket. Az orvosok 2018-ban, 28 éves korában diagnosztizálták nála méhrákot. A kereset szerint a családjában korábban nem fordult elő ez a betegség.

A méhrák ritka, idén eddig az új rákos esetek 3,4%-át tette ki. A méhrák okozta halálozások száma azonban emelkedik az Egyesült Államokban, különösen a fekete nők körében - derül ki a Nemzeti Rákintézet nemrégiben készült elemzéséből. A 20-as éveikben járó nők az új méhrákos eseteknek mindössze 1,8%-át teszik ki évente.

Hajegyenesítő szerek és rák: egy új kutatás érdekes eredményre jutott

Az EgészségKalauz nemrég beszámolt arról a kutatásról, amelyben a kutatók 33.947, 35 és 74 év közötti egyesült államokbeli nő adatait tanulmányozták 11 évig. Az elemzés során a tudósok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik azt mondták, hogy egy év alatt több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki méhrák, mint azoknál, akik nem használták ezeket a termékeket.

Azon nők 1,64%-ánál alakult ki méhrák 70 éves korukig, akik soha nem használtak hajkiegyenesítőt, de a gyakori felhasználóknál ez a kockázat akár a 4,05%-ot is elérheti. A kutatók arról számoltak be, hogy nem találtak megnövekedett méhrák kockázatot azoknál a nőknél, akik más hajápoló termékeket használnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához