Ezeket látta már?

Ennyi ideig élhet rákkal úgy, hogy észre sem veszi! Vegye komolyan ezeket a hétköznapi tüneteket is

ráktípusok korai későbbi stádium tünetei

Mit jelent az, hogy tünetmentes egy rákbetegség, és milyen jelei lehetnek mégis? Mutatjuk a választ.

A "tünetmentes rák" olyan állapotot jelent, amikor a betegség, azaz a rák jelen van a testben, de még nem okoz olyan tüneteket vagy panaszokat, amelyek arra utalnának, hogy bármi rendellenesség van. Ez azt jelenti, hogy a rák még kis "mértékű", nem terjedt el vagy nem okozott még olyan változásokat a testben, amelyek a beteg figyelmét felhívnák rá.

A tünetmentes rák szakaszában a beteg számára észrevétlen is lehet a rák jelenléte, épp ezért gyakran a rák diagnosztizálása csak a rutinszerű szűrővizsgálatok vagy egyéb jellegű vizsgálatok során, "véletlenül" történik meg.

Honnan lehet tudni ha valaki rákos?

A daganatok, rákos betegségek lehetséges első jelei

Azalapján, hogy elsődlegesen milyen szerv érintett, tünetként előfordulhat:

 • Vér felköhögése, állandó rekedtség, ami nem a hangszalagok túlzott igénybevételét, nikotinfogyasztást vagy megfázást követően alakul ki.
 • Fokozott érzékenység hörgő fertőzésekre és tüdőgyulladásra.
 • Nyelési panaszok.
 • Véres széklet, sötét színű széklet.
 • Véres hányás.
 • Vér a vizeletben.
 • Állandó, heves fejfájás, melyet gyakran kísér szédülés, látás- és hallászavarok.
 • Anyajegyek, melyek mérete és/vagy színe hirtelen megváltozik, váladékozik vagy vérzik.
 • Súlyvesztés nem tisztázott okból.
 • Heves hasfájás, melyet gyakran szédülés, hányás, hasmenés kísér.
 • Fáradtság, levertség, ami nem a stressz és nem fokozott testi terhelés hatására jelentkezik.
 • A vérvételi eredményen a megemelkedett leukocytaszám (normál értéke 7000-9500) jelezhet daganatos betegséget, amennyiben kizárható a gyulladásos betegség.
 • A mellbimbó váladékozása.
 • Férfiaknál a mell növekedése.
 • Nőknél pecsételő vérzés a menstruációk közt vagy fájdalmas menstruáció, vagy hüvelyi vérzés változókorban.
 • Minden olyan seb vagy fekély, ami nem gyógyul be teljesen három héten belül.
 • Nem gyógyuló afta.

Az említett tünetek közül néhány akut megbetegedés tünete is lehet, vagy más betegségre is utalhat. Nagyon fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha a felsorolt tünetek közül egyet vagy többet tapasztal. Minél korábban felismerik, és elkezdik kezelni a betegséget, rendszerint annál jobbak a gyógyulás esélyei.

A rák tünetmentes szakaszában való felismerése és diagnosztizálása szintén kulcsfontosságú a korai kezelés és gyógyulás szempontjából

Az időben történő felismerés és kezelés lehetőséget ad arra, hogy a rákot kezdeti szakaszában hatékonyabban kezeljék, és csökkentsék a szövődmények vagy a betegség súlyosbodásának kockázatát.

Ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen részt vegyen az ajánlott szűrővizsgálatokon, melyek célja a rák korai felismerése, még akkor is, ha nincsenek konkrét tünetei, panaszai. Az időben történő diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és a betegség kezelésében.

A rákos megbetegedések tünetei változhatnak az érintett szervektől és a rák típusától függően. Általánosságban elmondható, hogy a rák korai szakaszában gyakran lehetnek kevés vagy enyhe tünetek, míg a betegség előrehaladtával a tünetek általában erőteljesebbé válnak.

Ezek az általános tünetek utalhatnak rákos megbetegedésre

Az orvostudomány rohamléptekben fejlődik, a nemzetközi beszámolók újabb és újabb rákterápiák eredményességéről közölnek hírt. A daganatos betegek életkilátásainak javulása elsősorban az ún. precíziós onkológiának: az új gyógyszereknek, a személyre szabott kezeléseknek, a már meglévő hatóanyagok új kombinációkban való használatának, a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetők. Az elmúlt egy évtizedben csaknem 100 új célzott daganatellenes gyógyszer kifejlesztése valósult meg, és jelenleg csaknem 1000 új hatóanyag áll fejlesztés alatt. A kutatók valószínűnek tartják, hogy a daganatok kezelése a következő évtizedekben még nagyobb átalakuláson megy majd keresztül. A korai felismerés azoban elengedhetetlen a célzott kezelés megkezdéséhez.

1. Fáradtság:

Tartós, folyamatos fáradtság, kimerültség érzése, amely nem múlik el pihenés után.

2. Étvágytalanság és súlycsökkenés

Hirtelen és megmagyarázhatatlan étvágytalanság, valamint súlyvesztés, amely nem áll összefüggésben a diétával vagy testmozgással.

3. Láz és éjszakai izzadás

Hosszú ideig tartó láz, és az éjszakai izzadás, amely nem kapcsolódik fertőzésekhez.

4. Bőrelváltozások

A bőrön megjelenő új vagy változó anyajegyek, dudorok, duzzanatok vagy sebek.

5. Véres vagy gennyes váladékozás

Például a köhögés során vagy vizeletürítéskor tapasztalható véres váladékozás, illetve a mellbimbó vagy a hüvelybemenetből észlelt gennyes váladék jelentkezése.

6. Nehézlégzés és köhögés

Tartós, nem múló nehézlégzés, vagy vérzéssel járó köhögés.

7. Állandó fájdalom

Ismeretlen eredetű, tartós vagy visszatérő fájdalom, például hasi fájdalom vagy fejfájás.

8. Változó székletürítés

Véres, vagy fekete színű széklet, hasmenés vagy tartós székrekedés.

9. Vizelet- és szexuális zavarok

Véres vizelet, fájdalmas vizeletürítés vagy szexuális funkciók változása.

Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek nem mindig jelentenek rákot, és más, kevésbé súlyos betegségekhez is kapcsolódhatnak. Ha bármelyik tünetet észleli magán, fontos, hogy minél előbb konzultáljon orvossal, aki megfelelő vizsgálatok után meghatározhatja a tünetek okát.

A rákos megbetegedések egyes típusai, nagyobb valószínűséggel maradnak észrevétlenül

Egyes rákos megbetegedések könnyebben felismerhetők, mint mások. Például bizonyos típusú bőrrák típusokat kezdetben csak szemrevételezéssel lehet diagnosztizálni – bár a diagnózis megerősítéséhez biopszia szükséges.

Egyes rákos megbetegedések észrevétlenül is kialakulhatnak, és növekedhetnek akár 10 vagy több éven át is, - állapította meg egy tanulmány. Mindez sokkal nehezebbé teszi a diagnózist és a kezelést.

Az alábbi táblázat áttekintést nyújt azokról a gyakori rákos megbetegedésekről, amelyek korai szakaszban gyakran, alig, vagy egyáltalán nem mutatnak tüneteket, és áttekintést nyújt arról, hogyan észlelik és diagnosztizálják őket:

A rák típusaÁltalában hogyan észlelik és diagnosztizálják
hererákHa a rák az egyik vagy mindkét herében indul ki, hosszú ideig minden nyilvánvaló jel vagy tünet nélkül jelen lehet. A herék rendszeres önellenőrzése során árulkodó csomót lehet a herezacskóban, de ez a tünet, nem mindig van jelen.
méhnyakrákA tünetek gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor a rák a későbbi szakaszába ért. A rendszeres Pap-kenet segíthet a rákmegelőző sejtek kimutatásában.
hasnyálmirigyrákA tünetek kzdetben nem erőteljesek, általában csak akkor válnak észrevehetővé, amíg a rák előrehaladott stádiumában van. Emiatt alacsony a túlélési arány.
mellrákA hererákhoz hasonlóan az önellenőrzés is gyakran észleli a mellben lévő csomókat vagy egyéb elváltozásokat, amelyek korai stádiumú emlőrákra utalnak. A rendszeres mammográfiás vizsgálatok kritikus fontosságúak a daganatok kimutatásában.
prosztata rákA kezdeti szakaszban általában nincsenek tünetek. A prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt , amely általában a férfiak rendszeres vérvizsgálatának része, képes kimutatni a prosztatarákhoz kapcsolódó markereket a vérben.
petefészekrákA tünetek eleinte nem nyilvánvalóak, de amikor jelentkeznek, hirtelen és tartósak. Az éves Pap-kenet nem észleli a petefészekrákot. A petefészekrák diagnosztizálására használható tesztek közé tartozik a teljes vérkép, a rák antigén teszt és más csírasejtes tumorteszt.
tüdőrákA tüdőrák jelei közé tartozik a gyakori köhögés és rekedtség. Az orvos fizikális vizsgálattal, képalkotó tesztekkel és a köpet mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálja (ha köhögéskor váladék keletkezik).
bőrrákGyakran a beteg nem érez semmilyen tünetet, ám még kis anyajegyek, elváltozások, foltok is jelezhetnek bőrrákot. Fontos, hogy végezzen teljes bőrvizsgálatot, és rendszeresen járjon bőrgyógyász bőrvizsgálatra.
vastagbélrákEz a lassan növekvő rák sokáig elhúzódhat, mielőtt a tünetek megjelennének. A kolonoszkópia továbbra is a legjobb teszt a rákmegelőző és rákos vastagbélpolipok kimutatására.
veserákA veserák korai szakaszában általában nem okoz tüneteket. A teljes vérkép és fizikális vizsgálat gyakran az első jele annak, hogy az egyik vagy mindkét vese rákos. Az egy vesén túl nem terjedő rák túlélési aránya általában magas.

A tünetmentes daganatok korai és későbbi stádiumú tünetei

Ez a táblázat a tünetmentes ráktípusok korai és későbbi stádiumú tüneteit mutatja be:

A rák típusaKorai tünetekA későbbi stádiumú tünetek
húgyhólyagrákvér a vizeletbenalsó hátfájás; vizelési képtelenség
mellrákcsomó a mellbena mell vagy a kar duzzanata; fájdalom
vastagbélrák, végbélráka székelési szokások megváltozása; véres székletmegmagyarázhatatlan fogyás; hányinger; gyengeség
endometrium rákkóros vérzéshasi fájdalom és puffadás; a székelési szokások változásai
veserákalsó hátfájás, gyakran az egyik oldalon; vér a vizeletbenmegmagyarázhatatlan fogyás; láz
leukémiainfluenzaszerű tünetek; könnyű sérüléscsont- és ízületi fájdalom; gyengeség; duzzadt nyirokcsomók
májráksárgás bőr (sárgaság); jobb oldali fájdalomhasi fájdalom; hányás; gyengeség
tüdőráktartós vagy súlyosbodó köhögés; vért felköhögnifolyadék a tüdőben; súlyos fáradtság; légszomj
melanómaszabálytalan alakú vagy sötétedő anyajegymegkeményedett csomó a bőr alatt; duzzadt nyirokcsomók
non-Hodgkin limfómaduzzadt, fájdalommentes nyirokcsomók; fáradtságfogyás; láz; hasi fájdalom; éjjeli izzadás
hasnyálmirigyráksárgaság; hátfájás; fáradtságduzzanat; emésztési problémák; fogyás
prosztatarákvizelési nehézség; vér a vizeletbenhúgyhólyag problémák; a bélkontroll elvesztése; lágyéki fájdalom
pajzsmirigyrákcsomó a nyakban; hang megváltoziklégzési gondok; torokfájás; nyelési nehézség

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: ezzel az egyszerű módszerrel csökkentheti az esélyét!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: healthline.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához