Ezeket látta már?

Rákkeltő anyagok termelődnek az ételben, ha eddig hagyja sülni

grill, szenes, rákkeltő, azbeszt, karcinogén

Jobb ha előre tud róla, mert sütés közben eszünkbe nem jutna, hogy épp rákkeltő anyagokat igyekszünk a család elé tenni a tányérra.

Nem lehet teljesen elkerülni az összes rákkeltő anyagot az életedben, de fontos tudni, hogy bizonyos élelmiszerek rákkockázattal járnak.

A legtöbben, amikor a rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséről hallanak, akkor arra gondolnak, hogy ezt a cigarettáról, alkoholfogyasztásról való leszokással érhetik el, vagy akár napvédő krémek használatával. Sokkal kevesebbszer gondolunk arra, hogy ételeinkben is mennyi karcigogén, vagyis rákkeltő anyag található, melyeket nehéz elkerülni. A Huffpost által megkérdezett szakértők összegyűjtötték azt a 6 ételtípust, amelyeket leginkább érdemes mellőzni.

A grillezés, szalonnasütés kapcsán ritkán jut az ember eszébe, hogy rákkeltő anyagokat fogyaszthat el. Ezek a karcinogének akkor jönnek létre, amikor egy ételt - legyen az a sült szalonna széle, grillkolbász vagy egy szelet padlizsán, gomba, stb. túlságosan megpörkölünk, elszenesítünk. Ezért azt javasolják, ügyeljünk rá, hogy ne süssük túlságosan szenesre az ételeket, vagy ha mégis ilyen történik, vágjuk le a szenes részeket, ne fogyasszuk el.

Ugyanez igaz a sütőben sült ételekre, szenes pirítósra is

A szén ugyanis heterociklusos aromás aminokat és policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmaz, mindkettő ismert rákkeltő anyag. Érdemes akkor is, ha házon kívül étkezünk, a szenesre sütött ételeket elkerülni.

A feldolgozott élelmiszerek egy nagyon tág, és homályosnak hangzó kategória. Minden élelmiszer feldolgozottnak számít ugyanis, hogyha valamilyen módon átalakítják, elmegy különféle - például tartósító - eljárásokon, vagy adalékanyagok kerültek bele. Ez nagyon sok ételre igaz, ezek közül a rákdoktorok kifejezetten az ultra-feldolgozott ételek kerülését javasolják, mint az édesített reggeli müzlik, instant levesporok vagy akár az előregyártott késztészták.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas a koleszterinszintje? Így csökkentheti - az orvos tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rákkeltő

Forrás: Huffpost
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához