Ezeket látta már?

Sikeres immunterápia méhnyakrákos betegen

Amerikai orvosok először alkalmaztak sikerrel személyre szabott immunterápiás kezelést méhnyakrákos pácienseknél. A tumorból vett, izolált, majd visszajuttatott immunsejtek képesek voltak a daganat elpusztítására.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet kutatóinak próbatanulmánya előrehaladott méhnyakrákkal küzdő nők bevonásával készült. A kilenc páciens közül kettőnél teljesen eltűnt a tumor, és azóta - több mint egy év elteltével - sem újult ki a betegségük. Egy harmadik nőnél a daganat majdnem 40 százalékkal összezsugorodott, ám csak három hónapra. A másik hat páciens nem reagált a kezelésre, ennek okát egyelőre vizsgálják.

Sikeres immunterápia méhnyakrákos betegen

A kutatók a közelmúltban nagy előrelépéseket tettek azon módszerek felkutatásában, amelyek fokozzák a szervezet természetes képességét arra, hogy szembeszálljon a rákkal. A legnagyobb sikereket eddig a melanóma és a leukémia bizonyos fajtáinak kezelésében érték el.

A mostani elővizsgálatban alkalmazott méhnyakrákkezelés során mintát vettek a tumorból, izolálták azokat a speciális immunsejteket, amelyek megtámadták a daganatot, majd laboratóriumi körülmények közt sokszorosították és egyszeri infúzióval visszajuttatták őket a páciens szervezetébe.

A kutatók jelenleg a gége- és végbélrákon, valamint a humán papillomavírus (HPV) által okozott egyéb ráktípusokon is tesztelik a kezelést, ám egyelőre nincsenek felmutatható eredményeik.

A próbatanulmány során sikerrel kezelt Arrica Wallace-nél 35 éves korában, 2011-ben diagnosztizáltak méhnyakrákot. A betegség gyorsan terjedt. A legerősebb kemoterápia és sugárkezelés sem segített, így az orvosok kevesebb mint egy évet jósoltak az asszonynak. A nő orvosa hallott az intézet próbavizsgálatáról, és bejegyeztette páciensét. "Huszonkét hónap telt el a kezelés óta, és 17 hónapja teljesen tiszták a leleteim" - mondta a kétgyermekes anya.

A tanulmányt egyik vezetője, Christian Hinrichs, az intézet munkatársa szerint a sikerrel kezelt másik páciensnek 15 hónapja rákmentes a szervezete. A szakember ugyanakkor hozzátette, nem lehet

tudni, hogy az eredmények tartósak lesznek-e.

A vizsgálat eredményeit hétfőn, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói konferenciáján vitatták meg.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához