Ezeket látta már?

Kapar a torka? Torokfájással, fülfájással, duzzanattal is jelezhet a pajzsmirigyrák

totokkapoarás torokfájás tülfájás, rekedtség pajzsmirigyrák

A pajzsmirigydaganat első tünetei könnyen felismerhetők. Ezekre figyeljen!

A pajzsmirigydaganat esetében jó esély van arra, hogy viszonylag korán felfedezik a betegséget, elsősorban azért, mert az érintett nyakán kitapintható, nem fájdalmas dudor, csomó, duzzanat alakul ki.

A pajzsmirigyrák tünetei

A nyaki területen érezhető duzzanat számos más betegségre is utalhat, például „egyszerű” fertőzésekre, ám ezeknél jellemző, hogy érintésre fájdalmasak, illetve, hogy rövid időn (néhány napon, heten) belül elmúlnak. Ha tehát duzzanatot, csomót tapintunk ki a nyak területén, haladéktalanul keressük fel az orvosunkat – akár fáj, akár nem. Fontos szempont az, is, hogy milyen életkorú, illetve milyen nemű a beteg, mert a csomók, duzzanatok nagyobb valószínűséggel rosszindulatúak a 30 év alattiaknál, a 60 év felettieknél, illetve a férfiak esetében.

A pajzsmirigydaganat tünete lehet az állandó toroktájéki fájdalom, mely akár a fül irányába is kisugározhat. Mivel a pajzsmirigy a nyelőcső, a légcső, illetve a hangképző szervek, idegek közelében helyezkedik el, a kialakuló daganat ezeket is „nyomhatja”, vagyis befolyásolhatja normális működésüket. Ennek a tünete lehet például a hangszín megváltozása vagy a hang rekedtessé válása, a nyelési nehézségek, a légzési nehézségek (a légzés kapkodóvá, felületessé válása vagy a levegővételkor jelentkező sípoló hang), illetve az állandó, nem múló köhögés.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ezek a tünetek más betegségekre (nem feltétlenül daganatokra) is utalhatnak, de minél előbb érdemes a problémákkal orvoshoz fordulni. Különösen akkor szükséges egy alapos kivizsgálás, ha a tünetek nem hirtelen jelentkeznek – ez ugyanis általában akut betegségre, például fertőzésre, gyulladásra utal –, illetve, ha hosszabb időn keresztül fennállnak. Mint a daganatos betegségek többségénél, a pajzsmirigyrák esetében is igaz, hogy minél korábban fedezik fel a tumort, annál jobbak a beteg gyógyulási esélyei.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fülfájás nátha, megfázás után: ezt tanácsolja a fül-orr-gégész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülfájás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához