Ezeket látta már?

Hirdetés

A nyaralók rémálma: tippek a leggyakoribb utazó betegség megelőzésére

Már a nyaralás kezdete előtt érdemes felkészülni minden eshetőségre

Hogyan kerüljük el a nyaralás legnagyobb buktatóját, a hasmenést?

Fürdőruha, naptej, fényképezőgép… hosszú a lista egy-egy vakáció előtt, és valami mindig kimarad a bőröndből. A legfontosabbakra azonban érdemes duplán odafigyelnünk. Ilyen az útipatika is, ám annak összeállítását sem bízhatjuk a véletlenre. Fontos, hogy ne érjen minket felkészületlenül semmilyen betegség, kellemetlenség sem, ezért kiemelten figyeljünk a gyógyszeres neszesszer tartalmára, és ha lehet, előzzük meg a bajt!

A nyaralók rémálma: a hasmenés

Az szinte mindenkinek ismerős, mennyire meg tudja nehezíteni, sőt el tudja rontani a nyaralást egy egyszerű hasmenés is, de azt már kevesebben tudják, hogy a statisztikák szerint éppen a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések a leggyakoribb ellenségei a felhőtlen pihenésnek. Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő, hiszen az otthonunktól távol, idegen, mások által is látogatott helyeken könnyebben terjednek a fertőzések, és hajlamosabbak vagyunk óvatlanabbul viselkedni, mint egyébként.

A bajhoz elég egy mosatlan gyümölcs vagy egy át nem sütött hús A bajhoz elég egy mosatlan gyümölcs vagy egy át nem sütött hús Forrás: EgészségKalauz

Eleve igaz ez már akár egy rövidebb belföldi kiruccanás esetében is, de egy külföldi utazás során a szervezet egészen új kihívásokkal találja magát szembe: más éghajlat vagy időzóna, a megszokottól eltérő fogások és higiéniás körülmények várnak rá. Elég egy mosatlan gyümölcs, egy óvatlanul elfogyasztott pohár víz, egy félig átsült hús, és kész a baj. Ha nem figyelünk oda, olyan — akár a szervezetünk számára eddig ismeretlen — mikroorganizmusok (pl.: Escherchia coli, Salmonella, Shigella és Campylobacter baktériumok) kerülhetnek be a bélflóránkba, amelyek felborítják annak egészséges működését, és hirtelen fellépő hasmenést idéznek elő, ami akár egyenes utat jelenthet a kórházba.

Jobb megelőzni, mint kezelni a bajt

Ha szeretnénk megkímélni magunkat a kellemetlenségektől, érdemes néhány egyszerű szabály betartani.

  • Zöldséget, gyümölcsöt csak alaposan megmosva és hámozva vagy főzve fogyasszunk!
  • Bármilyen nehéz, mondjunk le bizonyos kulináris örömökről, úgy mint félig átsütött hús, hal, pasztőrözetlen tejtermék, nyers tojás.
  • Kizárólag palackozott vagy felforralt innivalót fogyasszunk — jégkocka nélkül! Strandolás közben se nyeljünk vizet!
  • Bár ezt manapság már szinte mondanunk sem kell, de kézmosás, kézmosás, kézmosás… és fertőtlenítés!
  • Még ha minden ajánlást betartunk is, készüljünk fel a legrosszabbra, és legyen nálunk házipatika!

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

A hasmenés egyik komoly mellékhatása a kiszáradás, ezért nagyon fontos, hogy azonnal pótoljuk az elveszített vizet, a sót, cukrot, és haladéktalanul kezdjük el kezelni a problémát. Az utazással összefüggő hasmenéses panaszokra az egyik legjobb választás a klinikailag bizonyított hatású, vény nélkül kapható Enterol. A Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmazó készítmény a bélnyálkahártyára tapadva fejti ki tápláló hatását, fokozza egyes emésztőenzimek aktivitását, gátolja bizonyos hasmenést okozó baktériumok működését, és enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Az Enterol igazoltan lerövidíti az akut hasmenés időtartamát, legyen az vírusos vagy bakteriális eredetű, ráadásul bátran alkalmazható gyerekeknél is 0 éves kortól. Ezért akár belföldre, akár más országokba indulunk, feltétlenül szerepeljen a gyógyszeres neszesszerben! Mivel a távolabbi úticélok nagyobb kihívások elé állítják a szervezetet, ilyenkor fontos a prevenció is. Már indulás előtt kezdjük el szedni az Enterolt, és hazaérkezés után pár napig még folytassuk a kúrát, hiszen az Enterol gátolja a káros baktériumok megtelepedését és óvja a bélnyálkahártyát, egy egészséges bélflóra pedig úton-útfélen nagyobb biztonságot jelent.

További tudnivalókat az Enterolról a https://www.enterolprobiotikum.hu/ oldalon találhatunk.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához