Ezeket látta már?

Mire jó az aktív szén? Ezért legyen belőle otthon húsvétkor is

aktív szén orvosi hatás hasmenés ellen

Sokan szeretik a régi, jól bevált gyógymódokat. Mutatjuk, mire jó az aktív szén, vagy más szóval orvosi szén.

Az orvosi szén igazoltan jótékony segítség lehet bakteriális vagy vírusos bélfertőzés, hasmenés esetén, de kihasználható az orvosi szén hatása különféle mérgezések közömbösítésében csakúgy, mint a fogfehérítésben vagy a szagtalanításban.

Fekete por, ami mindent megköt, közömbösít, eltávolít

Az aktív szén, aktivált szén vagy orvosi szén egy koromszerűen fekete por, aminek a terápiás hatása a szén nagy fajlagos felületére és az azon végbemenő megkötési reakcióra, szakszóval adszorpcióra vezethető vissza. Tulajdonképpen arról van szó, hogy aktív szén a porózus, mikroszkopikus járatokkal teli szerkezetére visszavezethetően képes magához láncolni gyógyszermolekulákat, vegyszereket, bakteriális mérgeket.

Ezzel magyarázható az, hogy:

  • az aktív szén használható szaganyagok megkötésére (pl. hűtőbe helyezhető szagtalanítók),
  •  valamelyest paradox módon - vagyis a fekete fehérítsen céllal - fogtisztításra, fogfehérítésre (fogkrémekben és fogporokban),
  • továbbá, a fertőzéses hasmenés kezelésére, hiszen az aktív szén a hasmenést kiváltó toxinokat is képes a felületén megkötni.

Az aktív szén természetes anyag

Az aktív szén természetes eredetű, azt szénből, lignitből, fapépből, rozskeményítőből vagy kókuszhéjból is előállíthatják, ügyelve arra, hogy a finom szemcsékké őrlés során nagy, megkötésre (=adszorpcióra) képes felület jöjjön létre.

Ki gondolná, hogy a mikroszkopikus méretű járatokkal és pórusokkal teli aktív szén egyetlen grammjának a felülete több, mint 2000 négyzetméter lehet? Azaz, 1 g aktív szén megkötésére alkalmas felülete nagyobb lehet, mint egy futballpálya!

Hasmenés ellen aktív szén

A baktériumok és az általuk termelt toxinok gyakran okoznak akut hasmenést, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Az akut hasmenés kezelésében a legfontosabb feladat a kiszáradás megakadályozása, azaz a folyadékpótlás. Ugyanakkor, a hasmenéses panaszok kezelésére nem-specifikus kezelések is alkalmazhatók. Ide sorolható az aktív szén is, ami a hasmenést kiváltó toxinokat képes a felszínén megköti, majd azt a széklettel együtt eltávolítani a szervezetből.

Röviden: az aktív szén megköti, inaktiválja és eltávolítja a baktériumokat és toxinjaikat a bélből. A megfelelő hatás érdekében napi 3-szori adagolás javasolt akut hasmenéses panaszok esetén (4).

3 éves kortól használható, kismamák és szoptató anyák is szedhetik

Az aktív szén egyik „titka” az, hogy az nem szívódik fel a gyomorból és a bélből, hanem helyileg, a gyomor- és béltraktusban hat. Ez a helyi hatás hozzájárul ahhoz, hogy az aktív szén készítményei már 3 éves kortól biztonságos és kíméletes alternatívát kínálnak a hasmenés kezelésére. Emellett, az aktív szenes kezelések a terhesség és a szoptatás időszakában is használhatók.

Mellékhatásoktól alig-alig kell tartani, ha előírásszerűen használjuk az aktív szenet.

A lehetséges mellékhatások általában enyhék és átmenetiek:

  • hányás,
  • székrekedés
  • vagy a széklet feketére színeződése léphet fel.

Nem mindegy, hogyan szedi az aktív szenet!

Az aktív szén tabletta vagy kapszula formájában kapható a gyógyszertárakban – vény nélkül. A lenyelési nehézségek leküzdésére az aktív szén tablettái szétrághatók, illetve a kapszulák tartalma kiönthető, vízbe keverhető, megiható. Nem javasolt ugyanakkor ételekbe vagy különféle italokba tenni az aktív szenet. Kimutatott, hogy a joghurtokkal vagy gyümölcslevekkel való elegyítés több mint 30 %-kal csökkentheti az aktív szén megkötőképességét.

Vigyázzon, ha egyéb gyógyszert is szed az aktív szén mellett!

Az aktív szén számos gyógyszervegyület tápcsatornából történő felszívódását csökkenti.

Ez egyrészt kedvezően kihasználható a különféle mérgezéses, gyógyszertúladagolásos esetekben. Számos mérgezés ellenszere az aktív szén. Ha valaki véletlenül vagy szándékosan túl sok gyógyszert vesz be, a sürgősségin aktív szenes kezelésben részesülhet.

Ugyanakkor, gyógyszerkölcsönhatások forrása is lehet az aktív szén akkor, ha az aktív szenet a hasmenés tüneti kezelésére alkalmazzák és a beteg mellette egyéb gyógyszert (pl. vérnyomáscsökkentőt) is szed. Ebben az esetben a hasmenés kezelésére alkalmazott aktív szén magához kötheti a vele együtt bevett vérnyomáscsökkentőt, és gátolhatja annak a felszívódását, hatását. Mindez azonban kivédhető! A gyógyszermolekulák aktív szénhez való kötődése elkerülhető, ha legalább 1-2 órás időbeli eltérést tartunk az aktív szén és egyéb gyógyszerek bevétele között.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyógyszermérgezések: a fájdalomcsillapítóktól az altatókig

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasmenés

Forrás:

(1) Eckert KG. et al. Aktivkohle – Sofortmaßnahme bei oralen Vergiftungen. Deutsches Aerzteblatt 1999; 96(44)

(2) Senderovich H. et al. Is there a role for charcoal in palliative diarrhea management? Curr Med Res Opin. 2018; 34:1253-9.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához