Ezeket látta már?

Faszén-kúra? Mi az igazság?

2011.08.15. Módosítva: 2016.11.24.

Még a 19. században fordult elő egy heroikus orvosi kísérlet, amikor a kutató Tourey, a Francia Akadémia tagja, halálos dózisú sztrichninoldatot ivott meg – és túlélte. Azért, mert a halálos mérget aktív szénoldattal együtt fogyasztotta el…

Az orvosi szén, a tisztított faszén, aktivált szén néven ismert anyag nagyon fontos és nemcsak a sürgősségi terápiában. Ott mindenképpen, hiszen számos olyan mérgezés fordul elő, ahol a legfontosabb teendő a beteggel aktív szénoldatot itatni, a kérdéses méreganyagok megkötése céljából.

Faszén-kúra? Mi az igazság?

Általában mondhatjuk, hogy a táplálkozás következtében a szervezetben lévő idegen anyagok, nehezen lebomló maradvány-vegyületek megkötésében igen hasznos, tehát ilyen értelemben "egyszerű tisztítószerként" is működik.

Lássuk a sürgősségi alkalmazást!

Mit tesz, hogyan hat az aktív szén?

A mérgező anyagok, vegyületek több, mint 60%-át képes felületén megkötni.

Nemcsak megköti a vegyületeket, a mérgeket, de egyben ezirányú hatásukat semlegesíti is a gyomor-bélrendszer teljes hosszában.

Sok esetben gyomormosást követően alkalmazzák (ennek elvégzése csak a mérgezést követő ½ órán belül indokolt), a gyomron "túl2 már nem hatásos – viszont az aktív szén a bél teljes terjedelmén.

Mivel az aktív szén nem emésztődik, így kiürülésekor a megkötött méreganyagok is távoznak.

Miért aktív a faszén, az orvosi szén?

Megtévesztőnek tűnik ez a megnevezés, de arra utal, hogy a szén igen finom, apró részecskékre eloszlatott formában van, és óriási felületet képez ezért. Képszerűen: 50 g aktív szén 10 focipálya méretű felületet be tudna fedni...

Csak önmagában adják?

Előfordul, hogy szorbittal kombináltan kerül beadásra, amely laxatív, tehát hashajtó hatású, de ez a kombinálás mindig a mérgezés típusától függően döntendő el.

Mire nem hat az aktív szén?

Sajnos van néhány olyan anyag, amely nem vagy rosszul kötődik az aktív szén felszínén:

  • lítium (pszichiátriai gyógyszer), erős savak, erős lúgok, fémek, ionok
  • alkoholok (etanol, metanol, izopropil-alkohol stb.)
  • szénhidrogének (petróleum, növényi olajok, illóolajok)

szénhidrogének (petróleum, növényi olajok, illóolajok)

Hogyan adható az aktív szén?

Nálunk ugyan tabletta és kapszula formájában elérhető, de mérgezés esetén oldatban gyorsabban hat, mivel gyorsan végighalad a gyomor-bélrendszeren.

Mérgezetteknek csak orvos adhat aktív szenet!

  • Ha a beteg hány, általában orrszondán át adható
  • Ha a beteg öntudatlan, akkor légcső-tubust kell behelyezni az akadálytalan légzés biztosítására , és emellett a szondán igen óvatosan a nyelőcsőbe vezethető az aktív szén oldata.

Ha a beteg öntudatlan, akkor légcső-tubust kell behelyezni az akadálytalan légzés biztosítására , és emellett a szondán igen óvatosan a nyelőcsőbe vezethető az aktív szén oldata.

Mikor nem szabad használni az aktív szenet?

  • Bélelzáródás esetén, erős sav- ill erős lúg okozta mérgezésnél
  • Mivel székrekedést okozhat ezért esetenként szorbittal kombinálják (ld. fentebb is)
  • Egy éves kor alatti csecsemőnél a szorbit nem adható, mivel a hashajtás jelentős folyadékvesztést okoz!
  • Ha a mérgezésnek van speciális ellenmérge (antidotum) akkor nem szabad aktív szenet adni, hiszen az ellenmérget is megköti, és így az nem képes hatását kifejteni.

Ha a mérgezésnek van speciális ellenmérge (antidotum) akkor nem szabad aktív szenet adni, hiszen az ellenmérget is megköti, és így az nem képes hatását kifejteni.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Merck Manual

Forrás: EgészségKalauz