Ezeket látta már?

Aranyér: ezekre külön figyeljen a nyaralása alatt!

aranyér, termálvíz

Az aranyérrel élők megszokták, hogy az életmód, a diéta és a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron azonban több dologra kell figyelni.

Nyáron, a megváltozott körülmények miatt különös hangsúlyt kap sok tevékenység - hogy mik, arról dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze osztotta meg gondolatait.

A panaszok fokozódnak a meleg miatt

Az emelkedő környezeti hőmérséklet értágulatot okoz. Az aranyeres csomók - melyek vénás tágulatok a végbélben és környékén- szintén kitágulnak. A vérbőség gyulladáshoz vezethet, illetve a tág vénás öblökben vérrög is kialakulhat, a véna fal fájdalmas gyulladásával.

A magasabb vízhőmérséklet miatt a medencében fokozódik a meleg terhelés. A tünetek kellemetlenné válhatnak, ezzel szemben a végbél repedés tüneteit csökkentheti a meleg fürdő. Érdemes tudni, hogy a tág vénákban nagyobb eséllyel jelenhet meg trombózis is, így tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz! Ezzel szemben a hűvösebb természetes vizek, a tenger hasznosak lehetnek.

Az aranyér 5 tünete, amit jó, ha komolyan vesz!

Igyunk eleget

Melegben a folyadék szükséglet megemelkedik, a bőr felszínén fokozottá válik a vízleadás. Az izzadás dehidrációhoz vezethet, rontva az egész szervezet működését. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ami elengedhetetlen normál széklet képzéséhez. Nyáron a több zöldség, gyümölcs általában biztosítja az elegendő rostot, de a kielégítő folyadékbevitelről tudatosan kell gondoskodni. Nagy melegben minimálisan 3 liter folyadék, lehetőleg víz szükséges naponta. A kávé, tea vagy az alkoholok vízhajtó hatásúak, így ezeket jobb kerülni!

Biztosítsunk száraz környezetet

A fokozott izzadás miatt megnő a megfelelő higiénia jelentősége. Melegben az összefekvő bőr felszíneken könnyebben alakul ki gyulladás, és a végbél környékén ez az aranyerek izgalmát okozhatja. Különösen hosszú utazásoknál fenyeget ez a veszély. Fontos, hogy bizonyos időközönként álljon fel, és mozogjon. Amennyiben gyulladt aranyérrel utazunk, hasznos lehet a speciális aranyér párna. De nem a gyermek úszógumija! Ez még ronthat is a helyzeten. Gondoskodni kell a száraz környezetről, nedvszívó fehérneműről, valamint ne nedves fürdőruhában élvezzük a strandot!

Ügyeljünk a higiéniára

A nem kellő tisztálkodás melegben még veszélyesebb. A környezet megváltozása kizökkenti és nehezíti a megszokott tisztálkodást. Utazásnál tartsunk magunknál nedves törlőkendőt és biztosítsuk a száraz környezetet- mondja dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze.

A széklet rendszeres biztosítása

A megváltozott környezet, a szokatlan élelmiszerek sokszor okozhatnak székletürítési nehézséget. Ezért amennyiben kell, legyen nálunk bélmozgató. Ezen kívül gondoljuk arra, hogy pakoljuk be a csomagunkba az ápolás megszokott készítményeit is, amiket megfelelő módon szállítsunk, és tároljunk (például hűtőtáskában).

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

Forrás: EgészségKalauz