Ezeket látta már?

17 éves fiamnak epehólyag-eltávolítást javasolnak, más lehetőség nincs? - Az orvos válaszol

vesekő, fájdalom, vesebetegség, kamasz

A vakcinainfós orvosoknak egy aggódó édesanya írt, akinek a 17 éves fiánál epehólyag-gyulladást diagnosztizáltak.

A kérdező posztja:

"Tisztelt Orvosok!

17 éves gyermekünknél májusban epeköveket találtak (6-7 db, 5-15 mm-esek). Mivel nem okozott addig problémát számára a kövek megléte, ezért semmilyen további teendőt nem javasoltak az orvosok.

4 napra a diagnózist követően éjjel jobb bordaív alatti hasi fájdalmai miatt ügyeletre mentünk, ahol fájdalomcsillapítás után (No-spa és Algopyrin) sokkal jobban lett. Hasi ultrahangon beavatkozásra utaló állapotot nem találtak, a lelet végén "virállis infectio vagy az emésztőrendszert megterhelő étkezés" állt.

1 héttel később éjszaka újra a sürgősségin jártunk, a korábbi panaszokkal. Ekkor már többször kapott fájdalomcsillapító (Ibuprofen, Paracetamol, Tramadol) kezelést. Erős, görcsös fájdalmai csak 7-8 óra elteltével enyhültek. Kórházban maradt, majd 2 nap múlva epehólyag-gyulladást diagnosztizáltak, antibiotikumos kezelést kezdtek nála. Jelenleg tünetmentes, a gyulladást követő 6-8 hét elteltével epehólyag-eltávolítást ajánlanak, mint egyetlen megoldás. Véleményüket szeretnénk kérni, hogy egy 17 éves fiatalnál ténylegesen csak ez az egyetlen lehetőség ilyen esetben? Ha igen, tudnak-e ajánlani olyan helyet, ahol a műtét megnyugtatóan elvégzésre kerülhet? Az „állami” kórházban egyelőre nem tudnak belátható időn belül a műtétre időpontot adni…

Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük."

Az orvos válasza:

"Kedves Kérdező! Igen, az eljárás protokollja 6-8 hét múlva műtét. Ami nagyon fontos, hogy epés diétát szigorúan tartsa be a gyermek (akár az egész család, így neki is könnyebb)! Ezt műtét után is szigorúan kell venni 4 hétig!

Létezik még tükrözés útján kő eltávolítás, de az a tapasztalat, hogy utána is újra képződnek a kövek és ismét panaszos lesz (ill.ez a beavatkozás is, mint minden beavatkozás járhat szövődménnyel)."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májparaziták: ilyen tünetekről ismerhetők fel a veszélyes élősködők

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#májbetegség

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához