Ezeket látta már?

Hepatitis C: előítéletek és a valóság

2015.06.14. Módosítva: 2015.11.17.
ps_140303_hepatitis_c_800x600

A fertőző betegségek esetében a betegeknek nemcsak a fizikai tünetekkel, hanem számos társadalmi megpróbáltatással is szembe kell nézniük. Ilyen például az előítéletesség, mely gyakran a fertőző betegség rendszeres velejárója. A hepatitis C fertőzés hallatán a közmegítélés főként a szélsőséges esetekre gondol, azonban a magyarországi fertőzöttek nagy része valamilyen egészségügyi beavatkozás során fertőződött meg 1992 előtt.

A hepatitis C vér útján terjedő, májat érintő betegség, mely hosszútávon a máj maradandó károsodásához, májzsugorodáshoz vagy akár májrákhoz is vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a betegség több mint 170 millió embert érint világszerte, és évente majdnem 4 millió új fertőzés történik. Magyarországon a fertőzöttek − és egyben vírushordozók − száma akár 70 ezer is lehet, amely a teljes népesség 0,7%-át jelenti.

Hepatitis C: előítéletek és a valóság

A hepatitis C fertőzés hallatán a közvélemény fókusza a társadalmi perifériákon élőkre irányul, ahol a fertőzöttek tűvel, vágóeszközzel felelőtlenül érintkeznek droghasználat, tetoválás vagy egyéb tevékenység közben. Nem csoda, hogy a betegek számos előítélettel néznek szembe.

A hepatitisz C kórokozója vérrel terjedő vírus, mely az egész világon jelentős egészségügyi és gazdasági gondot okoz és nagy kihívást jelent az orvostudomány számára. Hazánk a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a fertőzöttek száma kb. 200 000-re tehető. Magyarországon a vérzékeny betegek 90%-a hepatitisz C-vel fertőződött meg az 1993 előtt rendszeresen kapott nem vírusinaktivált gyógyszerek (vér, plazma, krió) miatt.

A fertőzés terjedése

A hepatitisz C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszerhasználatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Fennállhat a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra vagy testékszer felhelyezésekor. A szexuális úton történő fertőződés valószínűsége kicsi. A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.

A fertőzés megelőzése

A tetováláskor vagy akupunktúránál győződjünk meg arról, hogy az eszközöket megfelelően fertőtlenítették. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet, közös használatát és az intravénás drogokat.

A betegség tünetei

A fertőzés gyakran semmilyen tünetet nem okoz, sokszor véletlenül, más okból végzett laboratóriumi vizsgálat során derül ki. A heveny C hepatitisz ugyanúgy zajlik, mint a többi vírusos hepatitisz, a bevezető tünetek általában enyhék, a sárgaság elhúzódó, gyakori a visszaesés. A krónikus C hepatitisz általában tünetmentes, de fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok jelentkezhetnek.

A hepatitisz C kimutatása

Heveny esetben a laboratóriumi leletek hasonlóak az egyéb eredetű májgyulladásban észleltekhez, a májenzimek emelkedettek. A C vírus elleni ellenanyag csak későn, a betegség kezdete után egy-két hónappal jelenik meg, ezért eleinte csak azt lehet tudni, hogy a hepatitisz nem A, és nem B. A krónikus C hepatitiszt a kóros májenzimek és a C vírus ellenes ellenanyag kimutatásán kívül az úgynevezett HCV PCR vizsgálattal (vagyis magának a vírusnak kimutatásával) és májbiopsziás vizsgálattal (májszövet mintavétellel) lehet kimutatni.

A betegség kimenetele

Az esetek több mint felében krónikus vírusfertőzés alakul ki. Ez lehet vírushordozó állapot májbetegség nélkül, de gyakran krónikus hepatitisz zajlik, ami csak a gondozás során kerül felismerésre. A krónikussá váló esetek egyharmadában lassan, évek alatt fokozódó hegesedés, végül - 50-40 év alatt - májzsugorodás (cirrhosis) fejlődik ki. Ebben a stádiumban nő a májrák megjelenésének esélye.

A hepatitisz C kezelése

A kezelés elsődleges célja a HCV-fertőzött betegeknél a májzsugorodáshoz vagy májrákhoz vezető folyamatok megelőzése vagy lassítása. A betegség kezelésének legkorszerűbb módja a pegylált interferon és ribavirin kombinált adása. A terápia megkezdése előtt a máj állapotát a hepatológusok májbiopsziával ellenőrzik (kivéve a vérzékenyeknél). A kezelés előtt meghatározzák a HCV genotípusát, mint olyan tényezőt, mely lényegesen befolyásolja a kezelésre adott választ és a kezelés optimális időtartamát. Sajnos a hazai HCV-fertőzések 90-95% a kezelés szempontjából legkedvezőtlenebb 1b genotípusba tartozik, ezért a kombinált gyógyszeres kezeléssel csupán 40-50%-ban érhető el tartós tünetmentesség. Bár csak a betegek mintegy fele gyógyítható meg, de a látszólag nem reagáló esetek is javulnak, csökken a gyulladás intenzitása, lassul a hegesedés folyamata. A terápia időtartama a genotípustól és a vírusszinttől függ, de általában egy-másfél évig tart. A kezelés rendszerint számos mellékhatással jár. Az interferon injekció és a ribavirin tabletta térítésmentesen áll rendelkezésre.

Védőoltás

Hepatitisz C elleni védőoltás sajnos nem áll rendelkezésre.

Szakértői elemzések azonban azt mutatják, hogy a magyarországi fertőzöttek 95%-át a vétlen elszenvedők képezik, kiknek meghatározó része az 1992 előtt vérátömlesztésen átesettek csoportját alkotja. 1992 előtt ugyanis nem ismerték a betegséget, nem vizsgálták a vérkészítmények fertőzöttségét, így − a műtéti beavatkozások során végzett vérátömlesztésnél, esetleg vérkészítmények alkalmazásánál vagy művesekezelésnél − a mai betegek többsége önhibájukon kívül fertőződött meg.

"Az előírás szerinti higiénés rendszabályok betartása megfelelő védekezési mód, de fontos, hogy ezeket pontosan, minden beteg esetében betartsuk a kezelések során. Ha egy páciens nem tud róla, hogy hepatitis C fertőzött, attól még lehet, hogy az, hiszen a betegség akár évekig is lappanghat tünetmentesen. Mindemellett, egyik beteg sem hoz magával friss leletet arról, hogy nincs fertőző betegsége" – mondta Dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosa.

Nemcsak a fertőződés körülményei, hanem a betegség terjedéséről kialakult tévhitek is fokozott társadalmi előítéletet és félelmet szülnek. A WHO szerint a közvélemény nagy része még mindig úgy tudja, hogy a kepatitis C közönséges érintkezéssel terjed, ezért gyakori a betegek megbélyegzése, kiközösítése és megkülönböztetése. Ez azonban alaptalan, hiszen a hepatitis C kizárólag vérrel és testnedvekkel terjed, így például tűhasználattal, testékszer-behelyezéssel, nyállal, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is, a betegek jelentős részénél viszont nem határozható meg a fertőzés forrása.

Arról, hogy Ön fokozott kockázatú csoportba tartozik-e, érdeklődjön háziorvosánál vagy a lenti információs források bármelyikén.

A Hepatitis C-ről a következő forrásokból tájékozódhat:

Egészségügyi Világszervezet: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/

Vírusus Májbetegek Országos Egyesülete: www.vimor.hu

Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ: www.obdk.hu

Magyar Hemofília Egyesület

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához