Ezeket látta már?

Őssejtekkel segítik a Crohn-betegek gyógyulását a Semmelweis Egyetemen

Crohn-betegek, Crohn-betegség, gyulladásos bélbetegség, sipoly, műtét, tünetei

A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja az új eljárás.

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, a Crohn-betegség gyógyulását segítik őssejtekkel a Semmelweis Egyetemen (SE).

Az intézmény csütörtöki közleményében azt írta, a Crohn-betegség életminőséget leginkább rontó tünete a végbél melletti sipoly. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja az új eljárás.

Az egyetemen ősszel végzett első ilyen beavatkozásról szóló közlemény szerint speciális őssejteket juttatnak az érintett területre a sipolyzáró műtét közben. A sejteket injekcióval juttatják be a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé. Ezek az őssejtek - környezetükhöz alkalmazkodva - olyan sejttípussá alakulnak, amilyen szövetbe kerülnek, ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulva járulnak hozzá a sipolynyílás bezárásához - ismertették.

Crohn betegség tünetei és okai: így ismerje fel a bélgyulladást - olvasson tovább!

Az új módszer a műtéti folyamatot is egyszerűsíti, emellett csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét. Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a harmadik magyarországi centrum, ahol elérhetővé vált ez a beavatkozás a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő egyedi méltányossági támogatásával.

A terápiához minden európai centrum számára egy spanyolországi cég biztosítja a zsírszövetből nyert őssejteket, amelyeket 24 órán belül kell felhasználni - olvasható a közleményben. Magyarországon nagyjából húszezer Crohn-beteg él, az esetek többségében 20-40 éves korban alakul ki a kórkép.

Forrás: MTI