Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezért hat jobban a fájdalomcsillapító, ha koffein is van benne!

koffein, fájdalomcsillapító

Már kapható az a vény nélküli fájdalomcsillapító, amely az acetilszalicilsav mellett koffeint is tartalmaz. Mit tud a vegyület, mire használhatjuk? 

Tudományosan igazolt, hogy a koffein képes a fájdalomcsillapító gyógyszer vegyületek, így például az acetilszalicilsav hatását fokozni. Előnyös tehát, ha a pusztán acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerekkel szemben olyan pirulákat alkalmazunk a fájdalmaink enyhítésére, amik a fájdalomcsillapító komponens mellett koffeint is tartalmaznak.

Magyarországon nemrégiben került forgalomba a vény nélkül kapható, tablettánként 500 mg acetilszalicilsav mellett 50 mg koffeint tartalmazó kombinációs fájdalomcsillapító gyógyszer.

Sokoldalú koffein

A koffeinnek számos hatása ismert: tudott például, hogy serkentőleg hat a központi idegrendszerre, növeli a szívfrekvenciát, javítja a szervek vérellátottságát, tágítja a légutakat, és serkenti a vizelet-elválasztást. Emellett, noha alig ismert, de a fájdalomcsillapítók mellett alkalmazva a koffein a fájdalomcsillapító vegyületek hatását jelentősen fokozhatja,- ezt szakszavakkal úgy fejezik ki, hogy a koffein adjuváns analgetikum. Azaz, a koffein önmagában véve nem fájdalomcsillapító, de például az acetilszalicilsav mellett adva annak a fájdalomcsillapító hatását képes felerősíteni.

A koffeinnek ez az adjuváns analgetikum jellege a legkülönfélébb enyhe és középerős fájdalmaknál érvényesül, – többek között - tenziós típusú fejfájásnál, migrénnél vagy akár műtétet követő fájdalmaknál, hogy néhány példát említsünk.

Nézze meg, mit tud az új, koffeines fájdalomcsillapító, kattintson!

Kedvező tapasztalatok az acetilszalicilsav és a koffein kombinációval

Az acetilszalicilsavat több mint 100 éve eredményesen használják a legkülönfélébb fájdalmak orvoslására. Állatkísérletek alapján leírták azt, hogy a szájon át adagolt acetilszalicilsavhoz adott koffein elősegíti az acetilszalicilsav felszívódását, és fokozza annak a fájdalomcsillapító hatását. Az állatkísérletes tapasztalatokat humán vizsgálatok eredményei is támogatják. Bizonyított, hogy az acetilszalicilsavhoz adott koffein a fájdalomcsillapító hatást jelentősen növelve kínál hatékony és biztonságos megoldást a különféle eredetű fájdalmak kezelésére. Például: a tenziós fejfájás és a migrén vonatkozásában is az acetilszalicilsav - koffein kombináció kedvező hatásáról számoltak be. Mint a vizsgálatokból kiderül, a koffein akár 40 százalékkal képes megnövelni az acetilszalicilsav fájdalomcsillapító hatását.

Kik szedhetik a koffeines acetilszalicilsavat?

A hazai patikákban kapható, 16 év feletti betegeknek adható kombinációs fájdalomcsillapító gyógyszer tablettánként 500 mg acetilszalicilsav mellett 50 mg koffeint tartalmaz. Ez a koffeinmennyiség, tekintve azt, hogy nem hosszú távon, hanem az öngyógyszerelés keretében legfeljebb 4 napon át szedett gyógyszerről van szó, nem okoz hozzászokást vagy függőséget. Nem kell tehát attól félni, hogy a korábban nem kávézó személyek koffeinfüggővé válnak tőle! Az összehasonlítás kedvéért: egy presszókávé 80-120 mg koffeint juttat a szervezetbe.

Mindössze néhány betegcsoportnál kell különös óvatossággal eljárni a tabletták koffein-tartalma miatt: a szívritmus zavaros, a májcirrózisos, a pajzsmirigy-túlműködéses betegeknél, illetve a szorongásos szindrómával küzdőknél. Náluk csak maximum napi 100 mg koffein-bevitel megengedhető, az is csak orvosi felügyelet mellett.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

[1] Sawynok, J., Yaksh, T. L., Caffeine as an analgesic adjuvant: a review of pharmacology and mechanisms of action. Pharmacol. Rev. 45, 43-85. 1993.

[2] Lipton RB. et al. Caffeine in the management of patients with headache. J. Headache Pain 18; 107. 2017.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához