Ezeket látta már?

Lábfájdalom: ilyen, amikor a talpi izompólya gyulladása okozza

talp, izompólya, gyulladás, tünet

Elmondjuk, honnan lehet tudni, hogy a talpi izompólya begyulladt.

A sarokcsontot a lábujjakkal összekötő vastag, erős talpikötőszövet-szalag gyulladása általában sarokfájdalommal együtt vagy azt megelőzően fordul elő. Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki, és ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság kb. 10%-át érinti.

A Nantucket Kórház (Massachusetts, Egyesült Államok) munkatársai egy, a standard szteroid-terápiánál hatékonyabb módszert fejlesztettek ki a fájdalom csillapítására.

Lábfájás: ez okozza

A talpi izompólya gyulladása egy igen gyakori probléma, főként az aerobikos sérülésekhez, illetve a rossz cipőválasztáshoz köthető. A fájdalom a kötőszövetek gyulladásával kezdődik, mely saroktól terjed a lábujjak felé. A kezdeti tünet éles fájdalom a sarokban, mely lépésre jelentkezik. A hagyományos kezelés nem-szteroid gyulladásgátlók, gyógytorna, szteroid szerek, pihenés, külső fűző és elektromos terápia keverékéből, illetve sebészeti beavatkozásból áll.

Az új módszerrel a vérlemezkében gazdag plazmát közvetlenül a lábba injekciózzák, így keltve gyulladást és serkentve a kötőszövet és az erek növekedését. A hatás pont ellentétes az eddig alkalmazott kortizon gyulladáscsökkentő mechanizmusával. Az Amerikai Ortopéd Sebészeti Akadémia tudományos találkozóján elhangzó előadásban Dr. Raymond Monto rávilágított, hogy a módszert vélhetően azoknál a betegeknél lehet majd sikerrel alkalmazni, akiknél a hagyományos sebészeti és nem sebészeti megközelítés már kudarcot vallott – ez a betegek mintegy 10 százalékát jelenti.

Lábfájdalom csillapítása

Az módszert 36 betegen (16 férfi, 20 nő) tesztelték le, akik 21 és 74 év közöttiek voltak, és mindnyájan súlyos fascia-gyulladásban szenvedtek. A korábban alkalmazott nem-sebészeti módszerek egyiküknél sem vezettek eredményre. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik tagjai a károsodott területre ultrahang-vezérelten szteroidos injekciót kaptak, míg a másikon az új koktélt próbálták ki.

Míg a szteroid kezdetben javulást mutatott, a láb kezdett visszatérni normális működéséhez, azonban a beavatkozás után egy évvel visszatért a kezdeti állapot. Ezzel szemben a vérlemezkében gazdag plazmát kapóknál a kezdeti javulás tovább folytatódott, és egy évvel később is megmaradt. Mindazonáltal az eredmények megerősítése további vizsgálatokat igényel.

A talpibőnye-gyulladás lehetséges tünetei

Tünete a járáskor a talp sarokhoz közeli részének – esetenként éles, égő jellegű – fájdalma. Főként ülésből, fekvésből felkelve és leginkább az első lépések során érezhető. Ha a gyulladás súlyosabb, akkor akár a sarok megduzzadása is bekövetkezhet. Sarkantyúképződésre utalhat, ha a cipő hátul nyomja a sarkat – a terület kivörösödhet, kidörzsölődhet.

A talpibőnye-gyulladás lehetséges okai

Elsősorban a túlfeszítés, túlterhelés idézheti elő a gyulladás tünetét (a fájdalmat), amely leginkább a bőnye sarokhoz közeli tapadásánál jelentkezik. Közvetlen kiváltó okként általában valamilyen megerőltető tevékenység keresendő a háttérben, például sport, tánc, hosszas álló vagy járó elfoglaltság – mindez esetleges túlsúllyal. A talpi bőnye gyulladása nem ritka terhesség idején – elsősorban a testsúly megnövekedése, illetve a testtartás „átrendeződése” miatt. A nem megfelelő cipő is vezethet a talpi bőnye gyulladásához – leginkább a teljesen lapos lábbeli okoz bőnyegyulladást.

A talpi bőnye gyulladásának diagnosztizálása

Fájdalmas panaszok esetén a kezelőorvos átbeszéli a beteggel a tüneteket, a kórelőzményt, fizikális vizsgálatot végez. A háttérben meghúzódó ok azonosítása érdekében képalkotó vizsgálatot, pl. röntgenvizsgálatot is elrendelhet.

A talpi bőnye gyulladásának kezelése

  • Az első és legfontosabb lépés: a láb pihentetése.
  • Súlyosabb fájdalom esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is szóba jöhetnek. T
  • ovábbi kezelést jelenthet a fájdalmas terület 15-20 percig tartó jegelése, akár napi négy-öt alkalommal is.
  • A gyulladás idején hasznos lehet a – megfelelően ívelt bélésű – cipőbe helyezett sarokpárna, illetve az éjszakai ágynyugalom idejére nem túl erősen (!) feltekert fásli is – sínezés gyanánt.
  • Fizioterápiás kezelések, szakszerű nyújtógyakorlatok jelentősen lerövidíthetik a talpibőnye-gyulladás gyógyulási idejét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bütykös ujjra ezt a természetes hatóanyagot próbálja ki!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lábfájdalom

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához