Ezeket látta már?

AIDS Világkongresszus: a betegség terjed Kelet-Európában!

2012.07.31. Módosítva: 2015.11.04.

AIDS-világkonferencia - Beárnyékolja az optimizmust a betegség kelet-európai terjedése. A HIV-fertőzés robbanásszerű terjedése Kelet-Európában az elmúlt tíz évben beárnyékolta a hétvégén Washingtonban véget ért AIDS-világkonferencián feléledő derűlátást.

"A szerzett immunhiányos betegség halálozási aránya 35 százalékkal csökkent világszerte, és az új fertőzések gyakorisága több mint 20 százalékkal esett vissza, leszámítva hét országot, amelyet közül öt Kelet-Európában és Közép-Ázsiában található" - hangoztatta sajtótájékoztatóján Michel Kazatchkine francia AIDS-specialista, az ENSZ kelet-európai különmegbízottja.

AIDS Világkongresszus: a betegség terjed Kelet-Európában!

Ezekben az országban a halálozás és az elterjedtség több mint 25 százalékkal nőtt - hangsúlyozta a Globális AIDS Alapítvány januárban leköszönt igazgatója.

Az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezete (UNAIDS) által a konferencia előtt közzétett adatok szerint 2008-ban 1,5 millió HIV-pozitív ember élt Fehéroroszországban, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Moldovában, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban, azaz 66 százalékkal többen, mint 2001-ben. Közülük 170 ezer friss HIV-fertőzött volt.

Oroszország öt régiójában a fertőzöttek száma 700 százalékkal nőtt 2001 és 2008 között, itt mára mindent századik vírushordozó - hangsúlyozta Kazatchkine.

"Az esetek több mint 60 százaléka a közös tűhasználat következménye és azé, hogy az állami politika nem ismeri el a kockázat csökkentésének fontosságát, illetve a metadonos kezelés eredményeit" - így Michel Kazatchkine.

Oroszországban gyakorlatilag nem létezik tűosztás a kábítószeresek számára, míg az Egyesült Államokban a drogosok különböző programok keretében évente fejenként 140 steril tűt kapnak. Oroszországban a drogosok teszik ki a HIV-fertőzöttek 64 százalékát, és mindössze a 18 százalékuk részesül antiretrovirális (a vírus szaporodását több ponton gátló) kezelésben.

"Ez a térség nagyon lemarad a kezelések területén, holott az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő 15 millió HIV-pozitív átlagosan 54 százaléka részesül antiretrovirális kezelésben. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában ez az arány mindössze 23 százalék" - mondta az ENSZ-különmegbízott.

A megelőzés és a kezelés hiánya együttesen okozza, hogy Kelet-Európában az AIDS miatti halálozási arány hatszor magasabb, mint tíz éve, és 2011-ben elérte a 90 ezret. Ehhez jönnek még a tűhasználó kábítószeresek közötti egyéb fertőzések, akiknél 23 százalékkal nagyobb a tébécés megbetegedés kockázata, mint a lakosságban általában.

Kazatchkine felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentősen megnőtt az AIDS-fertőzöttek körében a hepatitis C-fertőzés.

Francoise Barré-Sinoussi francia virológus, aki 2008-ban kapott orvosi Nobel-díjat Luc Montagnier-vel közösen a HIV-vírus felfedezéséért, a konferencián bírálta, hogy "az orvosi fellépést akadályozza a betegség kriminalizálása és a betegek megbélyegzése" az adott országokban.

Forrás: MTI