Ezeket látta már?

Alkohol koronavírus oltás előtt és után: ezért jobb, ha nem iszik

koronavírus, alkohol, covid-19, pfizer, vakcin, oltás

Egy kis folyékony bátorság a védőoltás beadatása előtt, vagy néhány pohár utána, hogy megünnepeljük? Ihatunk alkoholt a vakcináció előtt és után, vagy jobb, ha egy ideig lemondunk az italról?

Hatásos az oltás az alkoholt fogyasztóknál?

A koronavírus védőoltások kifejlesztése során a klinikai tesztekben részt vevőktől nem kérték azt, hogy mondjanak le az alkoholról, és a kutatásokban azt sem említik, hogy az alkoholfogyasztás bármilyen hatással lett volna az védőoltások hatékonyságára, vagy növelte volna a vakcináció utáni mellékhatások rizikóját.

Az alkohol ugyanakkor bizonyítottan negatív hatással van a szervezetünkre, nincs olyan szervrendszer, amit ne károsítana. Jelentősen megnöveli a krónikus betegségek kockázatát, a szív- és érrendszeri panaszoktól a májproblémákon át a neurológiai és pszichés betegségekig. Az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja, fogékonyabbá tehet a fertőzésekre és lassíthatja a felépülést, gyógyulást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos ajánlásában is az szerepel, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs negatív hatása a védőoltásra adott immunválaszra, a rendszeres és nagy mennyiségű alkohol azonban hosszú távon tönkreteszi az immunrendszert.

Néhány napig mondjunk le az alkoholról!

Az alkoholfogyasztásnak nemcsak hosszú, de rövid távú hatásai is vannak, és ez fokozottan igaz lehet arra, ha a koronavírus elleni védőoltás előtt iszik valaki. Az alkohol hozzájárul a szervezet kiszáradásához, a dehidratált szervezet pedig nemcsak gyengébb immunválaszt adhat a vakcinára, de a kellemetlen mellékhatások (hányinger, fejfájás, izomfájdalmak stb.) valószínűsége is megnő. Sőt mivel a másnaposság hasonló tünetekkel járhat együtt, csak még rosszabbul érezhetjük magunkat az oltás után!

Ez is érdekelheti:

Az alkohol, bár sokak szerint lazító és álmosító hatásai vannak, valójában ronthatja az alvásunk minőségét, nehezebben pihenjük ki magunkat. A védőoltás beadatása után azonban rendkívül fontos lehet, hogy eleget és jól aludjunk, ezzel is segítve az immunrendszerünk működését és a szervezetünk regenerációját.

Nem kell tehát több hétig, hónapig teljesen lemondani az alkoholról, de az oltások előtt és után 3-4 napig ne igyunk, és utána is ügyeljünk a mértékletességre!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához