Ezeket látta már?

AstraZeneca: ennyi védelmet ad a mutánsok ellen

astrazeneca

Meddig tart az AstraZeneca oltás nyújtotta védelem? Mennyire hatásos? Véd-e a koronavírus mutánsoktól? 4 hét vagy 12 hét múlva érdemes beadatni a második adagot?

Már az első adag AstraZeneca is nyújt védelmet

A Covid-19 elleni AstraZeneca, új néven Vaxzevria® védőoltás két különálló adagból áll. Egy skóciai vizsgálat alapján már az első adag felvétele is védelmet nyújt, és a védelem elsősorban a Covid-19 súlyos lefolyású formájával szemben jelentős. Ha valaki megkapta az első AstraZeneca oltását (a másodikat még nem), akkor az első adag felvétele után 4 héttel már 85 %-os hatékonysággal védett attól, hogy Covid-19 miatt kórházba kerüljön.

A védettség a Vaxzevria® első dózisát követően körülbelül 3 héttel alakul ki, noha a második adag beadását követő 15 napig a védettség nem éri el a hivatalosan közölt hatékonysági szintet. Az AstraZeneca vakcinája esetén a hivatalos hatékonysági érték, két, egymás után 3-23 héttel bekövetkező oltást követően 62,6 %.

Érdemes 12 hetet várni a két oltás között

Az AstraZeneca vakcina alkalmazási előírásában az szerepel, hogy a második adagot 4-12 héttel az első adagot követően kell beadni. Vagyis, szakmai szempontból éppen úgy elfogadható a 4 hét elteltével kijelölt második oltási időpont, mint a 12 hét elteltével kijelölt.

Ugyanakkor, több vizsgálati eredmény arra mutat rá, hogy megéri többet várni a két oltás között. Ha kivárják a két AstraZeneca vakcina-adag beadása között a 12 hetet, akkor jelentősen növelhető a vakcináció hatékonysága, és az 81 %-osnak adódik, míg a 6 hét várakozás utáni újraoltással „csak” 55 %-os hatékonyságot tapasztalnak.

Meddig véd az AstraZeneca?

Az AstraZeneca oltással elérhető védettség időtartama egyelőre ismeretlen. Ez nem meglepő, hiszen valamennyi vakcina esetén ez a helyzet; a hosszú távú vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre.

A brit variánstól véd, az indiaitól védhet, a dél-afrikaival szemben alig hat

Az AstraZeneca vakcinája hasonló hatékonyságúnak bizonyul a brit mutánssal szemben, mint az „eredeti” (vuhani) SARS-CoV-2 koronavírussal szemben.

Ezzel szemben a New England Journal of Medicine szakmai folyóiratban közölt eredmények aggodalomra adtak okot. Arról számolnak be, hogy a dél-afrikai koronavírus-mutánssal szemben mindössze 10,4 %-os hatékonyságú védelmet igazoltak az AstraZeneca védőoltás esetén. Vagyis, az AstraZeneca alig véd jobban, mint egy placebo-oltás, ha a dél-afrikai mutánsról van szó.

Jelenleg Indiában foglalkoznak intenzíven azzal, hogy mennyire véd az AstraZeneca oltása a pusztító, indiai mutánssal szemben. Ez azért is lényeges, mert Indiában vakcinációra döntően Covishield vakcinát használnak, ami az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott oltóanyag, tehát gyakorlatilag megegyező az AstraZeneca vakcinával. Úgy tűnik, hogy a Covishield/AstraZeneca oltóanyag hatékony az indiai mutánssal szemben, noha pontos számadatok a védelem mértékét illetően még nincsenek.

Ez is érdekelheti:

AstraZeneca-val kezdik, Pfizer vagy Moderna oltással fejezik be

A Vaxzevria® hazai tájékoztatója szerint nincs adat arra vonatkozóan, hogy az AstraZeneca felcserélhető-e más Covid-19 elleni vakcinákkal az oltási sorozat befejezéséhez. Vagyis, nem állnak rendelkezésre adatok arra vonatkozóan, hogy miként hat az immunválaszra, ha első oltásként AstraZeneca-t kap valaki, másodikként pedig például Pfizert vagy Modernát.

Ennek ellenére, a németeknél az oltások „keverése” lett a mindennapi gyakorlat. Németországban ugyanis a vérrögképződés kockázata miatt a 60 év alattiaknál már nem alkalmazzák az AstraZeneca oltást. Emiatt, aki 60 év alatti, és korábban, első oltásként AstraZeneca vakcinát kapott, és esedékessé válik a második oltása, az második oltásként Pfizer vagy Moderna oltást kaphat.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) www.ogyei.gov.hu; 2021. május 2.

(2) https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/faq-covid-19-impfung/faq-impfung-astrazeneca.html

(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/astrazeneca-vaccine-3-month-dosage-interval-might-be-preferable

(4) https://www.rnd.de/gesundheit/astrazeneca-impfung-laut-studie-kaum-schutz-vor-sudafrikanischer-variante-T34WDDF6KBAXXCWPTE7HM32BEQ.html

(5) https://www.bmj.com/content/372/bmj.n523

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához