Belgiumban tart a rettegett Dél-Afrikai vírusvariáns - nem úgy fest, hogy meg akar állni

B.1.1.529, koronavírus, dél-afrikai mutáns, koronvírus, fertőzés, tüskefehérje

Az új variánst egy brit kutató úgy írta le, mint „a legrosszabb, amit eddig láttunk”. Sorra rendelnek el beutazási tilalmat Afrikából a világ országai. Az EU vezetése is kezdeményezni fogja a tilalmat.

Ez az a variáns, amely a tüskefehérjén nem kevesebb, mint 32 mutációt tartalmaz, a legtöbb oltás éppen a tüskefehérjét veszi célba a védelem kialakításának érdekében.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy Belgiumban regisztrálták az új B.1.1.529-es variánssal fertőzött első európai esetet. Alexander De Croo belga miniszterelnök azonnal utazási korlátozás bevezetését rendelte el a dél-afrikai országokból.

Sorra rendelnek el a világ országai beutazási tilalmat az Afrika déli részén lévő országokra egy abban a régióban megjelent új koronavírus-variáns, az egyelőre csak B.1.1.529 néven emlegetett mutáció miatt.

Jelenleg ezekben az országokban él a beutazási tilalom

  • Hollandia,
  • Franciaország,
  • Nagy-Britannia,
  • Németország,
  • Olaszország,
  • Csehország,
  • Belgium,
  • Japán,
  • Izrael,
  • Szingapúr

Botswanában fedezték fel a B.1.1.529 variánst

A kutatók által extrémen magas számúnak minősített variációk újabb hullámok hajtóerejévé válhatnak, mivel akár az immunrendszer védekező mechanizmusát is képesek lehetnek kikerülni. Eddig csak tíz esetben tudták kimutatni a variánst szekvenált mintákból, de a kutatók aggodalma ettől független.

A tüskefehérjén nem kevesebb, mint 32 mutációt tartalmaz ez a variáns a The Guardian cikke szerint, ami azért adhat okot aggodalomra, mert a legtöbb oltás éppen a tüskefehérjét veszi célba a védelem kialakításának érdekében. A vírus ezen területén bekövetkező mutációk nemcsak annak változásával járhatnak, hogyan terjed és fertőzi a sejteket a SARS-CoV-2, de megnehezíthetik azt is, hogy az immunrendszer megtámadja a patogént.

Folyamatos a variánsok felügyelete

Meera Chand, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének koronavírusért felelős igazgatója elmondta, hogy a világszerte működő tudományos testületekkel együttműködve az ügynökség folyamatosan figyelemmel kíséri a SARS-CoV-2 variánsok helyzetét, ahogy azok világszerte megjelennek és fejlődnek.

5-11 évesek oltása: a magyar háziorvos szerint a gyerekek oltása is kell a járvány letöréséhez

"Mivel a vírusok természetükből adódóan gyakran és véletlenszerűen mutálódnak, nem szokatlan, hogy kis számú, új mutációkészleteket felvonultató esetek fordulnak elő. Minden olyan változatot, amely a terjedés jeleit mutatja, gyorsan értékelnek" – mondta.

Egyelőre összesen 60 fertőzöttről tudnak Dél-Afrikában, Hong Kongban, Botswanában és Izraelben, ami kevés, ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy Dél-Afrikában csak 24 százalékos az átoltottság, és ahol az új variáns útjára indult, ott gyorsan terjed a vírus, magas az R-ként emlegetett fertőzési ráta.

A fejleményektől beszakadtak a tőzsdék is, amiről a Telex.hu ír részletesebben ebben a cikkben.

Forrás: egeszsegkalauz.hu