Ezeket látta már?

Beszerezhető a rotavírust megelőző védőoltás

injekcio_rotavirus

A rotavírus-fertőzés megelőző oltás már beszerezhető. Mutatjuk, mit kell tudni róla!

A rotavírus elsősorban, de nem kizárólagosan a gyerekeket érinti, hányással, hasmenéssel, lázzal járó betegség

A rotavírus-fertőzést megelőző védőoltás

Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban.

Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek.

A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

injekcio_rotavirus

A rotavírus tünetei

A rotavírusok okozzák a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. A 3-36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus fertőzése a legsúlyosabb. Magas láz, hányás és gyakori székletürítés miatt, pár óra alatt kiszáradás léphet fel.

Emiatt, évente több tízezer csecsemőt kezelnek kórházban. Életünk során többször átesünk rotavírus hasmenésen, de a betegség 3 éves kor alatt a legveszélyesebb

A felnőtteket tünet nélkül is fertőzi a rotavírus: tudjon meg többet!

Hogyan terjed a rotavírus?

A beteg székletében nagy mennyiségű vírus van, mely onnan - pelenka, bili, játékok, az ápoló személy révén - kerül a környezetbe és betegít meg másokat. A kézmosás és a fertőtlenítés nem képes teljesen megakadályozni a terjedést. A rotavírus a leggyakoribb kórokozója a bölcsődei és kórházi járványoknak. A legtöbb eset november és május között fordul elő.

forrás: OGYÉI

Forrás: EgészségKalauz