Ezeket látta már?

Covid-intenzív: a magyar orvosok egymásnak telefonálnak, hogy kiderítsék van-e hely egy-egy betegnek

koronavírus, covid, kórház

Frissülő adatok hiányában az orvosoknak telefonálással kell tölteniük az időt, amit a betegekre is fordíthatnának az intenzív terápiás orvos elmondása alapján.

Lovas András aneszteziológus és jelenleg is COVID19 betegellátásban dolgozó intenzív terápiás orvos írt arról az atlatszo.hu-n, hogy a Covid intenzíven dolgozó orvosok egymást körbe telefonálva igyekeznek arról tájékozódni, melyik kórházban, mennyi hely van és hova küldhetik a sokszor súlyos tüdőgyulladásban szenvedő, lélegeztetőgépre szoruló betegeket, ha épp náluk már nincs hely.

Miért lenne nagyon fontos a friss információ kell egy Covid beteg szállításához?

Mi kell ahhoz, hogy egy súlyos állapotban lévő beteget átvihessenek egyik kórházból a másikba, akár több száz kilométer távolságra is? Az orvos azt írja, hogy mindenek előtt információra:

"Az első és talán a legfontosabb feltétel a kommunikáció. Hogy az átadó és átvevő intézmény megbeszélje egymással, honnan, hány fő, milyen állapotú, milyen további ellátást igénylő beteg fog érkezni, és hogy azt tudják-e egyáltalán fogadni. Sajnos nem minden kritikus állapotú beteg szállítható és van, akit nem is éri meg egy ilyen hosszú út által keltett kockázatnak kitenni. Figyelembe kell venni azt is, hogy valakit azért indítunk el, mert az adott intézmény technikailag nem képes ellátni őt és ezért egy magasabb szintű kórházba történő átadás jön szóba (például ahol van szívsebészet) vagy egyszerűen csak nincs szabad ágy, máshol viszont ez utóbbi rendelkezésre áll.

Minél több szervi elégtelenség áll fenn a betegnél és minél több gyógyszeres vagy eszközös támogatást igényel (például lélegeztetőgépet, vesepótló dializáló gépet, esetleg testen kívüli oxigenizációt biztosító műkeringést), annál magasabb a kockázata, hogy a transzport akár fatális kimenetelűvé is válhat."

Olvasson tovább! Eddig tart a 3. vakcina hatása

Egy közös, azonnal frissülő adatbázis megoldhatná a helyzetet

Mivel a kórházakban óráról órára, de akár percről percre is változik az, hogy éppen hányan vannak a betegek, és milyen állapotban, ezért egy közös adatbázisra lenne szüksége az orvosoknak, a jelenlegi napi egyszer leadott Excel táblázat helyett.

Azért kellenének az adatok, hogy lássák, éppen hol van szabad hely, és ott, milyen feltételek adottak, és van-e elég személyzet az ellátáshoz. Mindezt informatikai fejlesztéssel meg lehetne oldani úgy, hogy az ágyak egyedi QR kódot kapnának:

Az informatikai fejlesztéssel megspórolhatóvá válna az a számos, és egyébként a beteg ellátására fordítható időt felemésztő telefonhívás, amikor a kollégák egymást csörgetve próbálnak rájönni, ki hogyan áll a saját intézményi kapacitásaival.

Forrás: EgészségKalauz