Ezeket látta már?

Harmadik oltás: meddig tart a hatása?

vakcina, oltás, német vakcina

Azt már tudjuk, hogy a két oltás hatása meddig tart, de vajon, meddig ad védelmet a harmadik dózis, és kell-e majd negyedik adag?

Az Európai Bizottság szakértőkkel tárgyal, hogy meg tudják meddig tart a harmadik oltás hatása annak tükrében, hogy a népesség egy része egyáltalán nem oltatja magát – számolt be róla a brüsszeli Euractiv hírportál szerint, amit az infostart szemlézett

Eddig Magyarország, Csehország, Görögország és Szerbia kezdte meg a 3. dózis beadását, más országok egyelőre még csak az idősek és a gyenge immunitással rendelkezők esetében alkalmazzák. A franciák például 65 éves kortól adják a 3. oltást, az olaszok december 1-től a 40–60 éves korosztályt veszik sorra.

Sokak szerint a koronavírus negyedik hullámának gerjesztői az oltatlanok, ugyanis a fertőzöttek nagy része közülük kerül ki, és a közösségre is kockázatot jelentenek vírushordozóként.

Azok, akik felveszik a harmadik dózist is, a jelenlegi tudás alapján fokozottabb védelmet élvezhetnek a Coviddal szemben, és nagy eséllyel kerülhetik el a súlyos Covidot. Arról, hogy pontosan meddig tarthat a védettség, arról egyelőre csak szakmai feltételezések vannak, ezért most elkezdték vizsgálni.

A mélyvénás trombózis megelőzése kiemelt figyelmet érdemel. Kattintson

Azt már tudni lehet, hogy a két dózis után körülbelül 6 hónap után drasztikusan csökken a védettség, emiatt már néhány országban már fontolóra vették, hogy a védettségi igazolvány érvényességét 12 csökkentsék – az olaszok és a görögök például 9 hónapra maximalizálnák.

A tesztekben is egyre kevésbé bíznak, így arra is van eshetőség, hogy csak azok kapjanak majd védettségit, akik oltottak, azaz a fertőzésen átesettek, de oltatlanok ne.

A negyedik koronavírus elleni vakcináról is szó esett, amivel kapcsolatban az az álláspont, hogy a harmadik oltási kampány sikerességétől teszik függővé annak szükségességét.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához