Ezeket látta már?

Elharapózott a gyűlöletbeszéd a Twitteren a majomhimlő terjedése miatt

majomhimlő, twitter, AIDS, szexuális betegségek, fertőző betegségek

A Twitter nem tudta megfékezni az LMBTQ-közösséget érintő gyűlöletbeszédet, ami a majomhimlő kapcsán bontakozott ki a közösségi oldalon.

A majomhimlő fertőzés májusban megkezdődött robbanásszerű terjedését követően kilőtt a gyűlöletbeszéd előfordulásának mértéke is a Stratégiai Párbeszéd Intézet (ISD) kutatása szerint. Kezdetben pandémia helyett plandémiás helyzetről terjedtek tévhitek: a plandémia egy megtervezett járványt takar ebben az esetében, a plan, azaz terv angol szó felhasználásával.

Más felhasználók ugyanakkor arra használták fel a betegséget, hogy gyűlöletet és téves információkat közvetítsenek a platformon az LMBTQ-közösségről - írja a Euronews cikke nyomán az Infostart.

"Bár a közelmúltban előrelépéseket tettünk abban, hogy az emberek nagyobb kontrollt kapjanak a biztonságuk kezelésében, tudjuk, hogy van még tennivaló, és a mérnöki csapatok továbbra is nagy léptékben és ütemben dolgoznak egy egészségesebb Twitter építésén" - nyilatkozta a Euronewsnak adott nyilatkozatában a Twitter szóvivője.

Az ismert QAnon-hívő, Marjorie Taylor Greene felerősítette az LMBTQ-gyűlöletet a Twitteren. Az ismert QAnon-hívő, Marjorie Taylor Greene felerősítette az LMBTQ-gyűlöletet a Twitteren. Forrás: egeszsegkalauz.hu

A kutatás szerint főként arra használták a platformot, hogy a meleg férfiakat "démonizálják" a majomhimlő kapcsán. Az is terjedni kezdett, hogy az LMBTQ-emberek veszélyt jelentenek a társadalomra, miután júliusban két amerikai gyermek fertőződött meg majomhimlővel. Minden alap nélkül kezdtek el olyan hírek terjedni, miszerint megfertőződésük azért következett be, mert meleg férfiak létesítettek velük szexuális kapcsolatot.

Hiába tiltottak be egy szót

A jelenlegi ismeretek szerint nem jelenthető ki, hogy a majomhimlő szexuális úton terjedő fertőzés lenne: ez az álhír ugyanakkor beleillik abba a téves és negatív narratívába, amely szerint a melegek pedofilok is egyben, akik a gyerekeket is homoszexuálissá akarják tenni.

A groomer angol kifejezést épp ezen álhír terjesztésének megakadályozására tiltották be a Twitteren, de rövidítések és egyéb, körülíró megfogalmazások használatával hamar kicselezték ezt a felhasználók.

"Nem lehet egyetlen szót szigorúan betiltani, amikor a közösségi médiában ilyen sok beszélgetés folyik - még mindig ezen a platformon terjednek a leginkább ezek az eszmék" - mondta Aoife Gallagher, az ISD elemzője.

Megismétlődhet, amit az AIDS kapcsán már láttunk

Májusban az ENSZ AIDS-programja arra figyelmeztetett, hogy a majomhimlővel kapcsolatos megbélyegző nyelvezet a homofób gyűlöletbeszédet táplálhatja, hasonlóan ahhoz, amit az AIDS 1980-as évekbeli kitörésekor megfigyelhettek.

Gallagher szerint a közösségi médiaplatformoknak - mint például a Twitter - proaktívabbnak kell lenniük.

"A Twitter nem érti, hogyan működnek az álhírek. Bármennyire is azt állítják, hogy mindent megtesznek, szerintem ez nem így van. Olyan irányelveket követelünk, amelyek megfelelnek a célnak, és ezek érvényesítését szeretnénk elérni, hogy változást hozzanak azoknak az embereknek, akik ezeket a platformokat használják" - fogalmazott.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Infostart/Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához