Ezeket látta már?

Erősebb az AstraZeneca? A Pfizerrel hasonlították össze az immunválaszt,itt vannak az adatok

astra zeneca, pfizer, antitest, koronavírus, oltás, vakcina

Mindkét vakcina rengeteg antitestet vált ki már az első oltás után is. De meglepő módon az AstraZeneca oltás sokkal erősebb sejtes immunválaszt vált ki, mint a Pfizer vakcina.

Jó hír érkezett: a Pfizer és az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy adagja után időseknél azonos ellenanyag-termelődést tapasztaltak kutatók, de az AstraZeneca oltás után kiterjedtebb és erősebb a sejtes immunválasz.

A Preprints with Lancet oldalon megjelent egy lektorálás előtt álló angliai tanulmány, amelyben 165 idős, 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő ötödik héten az adaptív immunválasz mutatóit. Ez azért is figyelemreméltó, mert két teljesen más elven működő oltóanyagról van szó: a Pfizer/BioNTech egy mRNS, míg az AstraZeneca vakcina adenovírus vektor alapú vakcina.

A Pfizer vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasza az oltottak 93 százalékában (medián ellenanyag titer: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén az oltottak 87 százalékában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

Kíváncsi, hogy mennyi az antitest a vérében oltás után? Ez a teszt mutatja ki

Az AstraZeneca erősebb T-sejt termelődést vált ki

A tüskefehérje-specifikus T-immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet.

Az is bebizonyosodott, hogy az oltások utáni immunválaszt egy korábbi Covid-fertőzés befolyásolja: korábbi fertőzés esetén az immunválaszok erősebbek voltak.

A fenti eredmények és a klinikai védelem kapcsolata jelenleg még nem tisztázott - írja Dobson Szabolcs, gyógyszerész.

Milyen sejtek vesznek részt az immunitás elérésében?

Az immunitás elérésében számos sejt résztvesz, az immunvédelemnek alapvetően ezek a fő támogatói:

  • Antitestek: a vérben keringő fehérjék, felismerik az idegen anyagokat, például a vírusokat, és semlegesítik azokat
  • Segítő T-sejtek: segítenek a kórokozók felismerésében.
  • Gyilkos T-sejtek: elpusztítják a kórokozókat.
  • B-sejtek: új antitesteket termelnek, amikor a szervezetnek szüksége van rájuk.

Jelenleg a SARS CoV2 oltás utáni immunválasz-vizsgálat a lakosság számára is elérhető, de jó, ha tudjuk, hogy ez a teszt "csak" azt mutatja ki, hogy mekkora a vénás vérben a koronavírus spike receptor-kötő fehérje (S-fehérje) ellen termelt specifikus IgG antitest mértéke. A sejtes immunválaszról - amelyet a fenti kutatásban idéztünk - ez a teszt nem ad eredményt.

Forrás:

Parry, Helen Marie and Bruton, R et al. Single Vaccination with BNT162b2 or ChAdOx1 in Older People Induces Equivalent Antibody Generation but Enhanced Cellular Responses after ChAdOx1. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3825573

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához