Ezeket látta már?

Hatékonyak az antivirális szerek

2009.09.18. Módosítva: 2015.11.04.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009. július 8-án közzétett információja szerint eddig három beteg esetén (egy-egy fő Dániából, Japánból és Hong-Kongból) jelentettek antivirális szerre rezisztens influenza A(H1N1) vírust. Mind a három megbetegedés enyhe lefolyású volt. A rezisztens vírus nem terjedt emberről emberre. A fenti esemény szórványosnak minősül, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést.

A jelenlegi információk alapján semmi jel nem mutat arra, hogy a pandémiás influenza A(H1N1) vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban. A WHO éppen ezért nem is változtatott a klinikai kezelési ajánlásain és leszögezte, hogy az antivirális szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza pandémia elleni küzdelemben.

Az antivirális szereket az orvos utasításának megfelelő adagolásban kell alkalmazni az előírt ideig, mert ezáltal csökkenthető az antivirális szer elleni rezisztencia kialakulásának az esélye. Orvosi utasítás nélkül ezért senki ne kezdje el ezeknek a gyógyszereknek a szedését - írja az ÁNTSZ Kommunikáció Főosztályasajtóközleményében.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához