Ezeket látta már?

HIV-szűrés: a 20 perces gyorsteszt életet ment

2018.06.13. Módosítva: 2018.06.13.
hiv_virus

Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyszínek száma. Mutatjuk, miért és kinek érdemes elmenni HIV-szűrésre!

Minden ötödik kiszűrt HIV-pozitív már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe, pedig a fertőzés egy 20 perces gyorsteszttel könnyedén kimutatható – hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek az AIDS-betegségben elhunytak világnapján. A betegség korai szakaszában megkezdett terápia lehetőséget ad az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű életre, azonban hazánkban is kevesen járnak rendszeres szűrésre, a HIV-fertőzöttek harmada nem tud a betegségéről . A rizikócsoportok tagjai mellett az aktív, de nem biztonságos szexuális életet élőknek is ajánlott az évenkénti szűrés, amit immáron a budapesti Józsefvárosban nyílt új szűrőállomáson is ingyenesen és anonim módon végeznek.

HIV-fertőzés: ezért fontos a szűrővizsgálat

AHIV-fertőzés az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem halálos ítélet, nem a végzetes AIDS-betegség előszobája, ám fennáll a veszélye, hogy ez sokakat hamis biztonságtudatba ringathat. A HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek, a gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma, de ennek az a feltétele, hogy a betegséget még a kezdeti stádiumban felismerjék és időben megkezdődhessen a kezelés.

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható többek között ezen azoldalon. Hosszú évek óta az első új szűrőállomás nyílt meg tavasszal a Józsefvárosban, ahol heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között végzik a szűrést, egyelőre június 28-ig. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. A szűrőállomás címe VIII. kerület Déri Miksa utca 3., itt megvárható az eredmény is, ami körülbelül 20 perc alatt készül el.

"Nagy szükség van az új szűrőállomásra, hiszen továbbra is kevesen szánják rá magukat a néhány perces vizsgálatra – mondta el dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. "A most megnyílt józsefvárosi állomás jelentős szerepet tölt be, hiszen a rizikócsoportok, a prostituáltak és droghasználók számára különösen fontos, hogy tisztában legyenek a HIV-státuszukkal, ehhez pedig rendszeresen szűrésre kell járni."

Magyarországon államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a HIV-fertőzöttek. Hazánk az úgynevezett 90-90-90-es szabály három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90%-a kezelésben részesül, és ennek a csoportnak közel 100%-át eredményesen kezelik.

HIV-szűrésre azonban továbbra is kevesen járnak: infektológus szakemberek becslése szerint csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50%-a részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.

Pedig rendszeresen szűrésre járni több okból is fontos lenne: a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életét élhetnek , dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt, ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

hiv_virus

Az otthoni gyorsteszt hozhat változást

Hazánkat továbbra is elkerülte a HIV-robbanás, a helyzet, különösen a kelet-európai országokkal összehasonlítva , kedvezőnek mondható: a HIV-vírus okozta fertőzésről 1985 óta készülnek itthon statisztikák, az azóta eltelt időszakban összesen 3500 HIV-fertőzött személyt regisztráltak. Az elmúlt években fokozatosan csökkent a kiszűrt HIV-pozitív személyek száma, míg 2014-ben és 2015-ben egyaránt 271 új fertőzöttre derült fény, tavaly csupán 223 új fertőzöttet regisztráltak. Itthon a HIV-pozitívok többsége továbbra is homo-, illetve biszexuális férfi.

"Valóban örvendetesek ezek a számok, de azt is hozzá kell tenni, hogy sokan már későn szánják rá magukat arra, hogy megismerjék a HIV-státuszukat. Az évente kiszűrt 200-300 hazai HIV-fertőzöttből minden ötödik, tehát 40-60 ember már a betegség AIDS-stádiumában van, azaz sok év várakozás után megy el szűrésre – fogalmazott dr. Szlávik János. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy az aktív szexuális életet élők rendszeresen részt vegyenek szűrésen, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok nem veszik elég komolyan a szexuális úton terjedő betegségeket, sokan nem használnak óvszert. Márpedig az óvszerhasználat a leghatékonyabb megelőzési módja nem csupán a HIV-fertőzésnek, de az egyre gyakoribb szifilisz, gonorrhea és más szexuális úton terjedő betegségeknek is."

Az infektológus főorvos szerint többen szánják rá majd magukat HIV-státuszuk megismerésére, ha Magyarországon is széles körben elérhető lesz a külföldön már használt otthoni gyorsteszt. Civil szervezetek a közelmúltban jogszabályváltoztatást kezdeményeztek, hogy a gyorsteszt patikákban is megvásárolható legyen.

Világszerte több millió ember nem tud róla, hogy HIV-fertőzött

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os adatai szerint 36 millió HIV-fertőzött ember élt a világon, 2016-ban összesen 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, kétharmadukat az afrikai kontinensen. Becslések szerint a fertőzöttek csupán 70%-a tud a betegségéről – ahhoz, hogy ezt a számot a világszervezet célkitűzése szerint 90%-ra sikerüljön emelni, további 7,5 millió embert kellene kiszűrni. Mintegy 21 millióan már antiretrovirális terápiában részesülnek, ők hosszú, egészséges, produktív életet élhetnek, amennyiben státuszukat korai stádiumban felismerték és pontosan követik a terápiás szabályokat.

A WHO is kiemeli, hogy a kockázati csoportokba elsősorban a meleg férfiak, az intravénás droghasználók, továbbá a szexmunkások és ügyfeleik tartoznak. A világszervezet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden aktív szexuális életet élő férfinak és nőnek érdemes megismernie a HIV-státuszát, különösen akkor, ha védekezés nélkül élt nemi életet. A korszerű és elérhető terápia további érvet jelent amellett, hogy érdemes szűrésre menni, hiszen amennyiben fertőzött az illető, biztos lehet benne, hogy Magyarországon is kiváló kezelést fog kapni.

A Global Network of People Living with HIV civil szerveződés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a megelőzésre és az elérhető terápiára. Idén már 1200 civil szervezet vett részt a megemlékezésen a világ 115 országában. Magyarországon tavaly 8 ember halt bele az AIDS-betegségbe, emlékükre az évtizedes hagyományt követve a Szt. László Kórház kertjében gyújtottak gyertyát májusban.

A HIV korai felismerés ad lehetőséget a sikeres terápiára

A HIV-vírus megváltoztatja a sejtek belső működését, tönkreteszi az immunrendszert, és mivel rejtőzködik az emberi szervezeten belül, nem lehetséges maradéktalanul eltüntetni a szervezetből. A modern antiretrovirális terápiás eljárásokkal a betegség azonban kiválóan kezelhető és kordában tartható: a megfelelő és folyamatos terápia mellett a betegek vírusszámát (a vérben és a testnedvekben) szinte nullára csökkentheti.

Rendszeres szűrésre azért fontos járni, hogy esetleges pozitív eredménynél minél hamarabb megkezdhessék a kezelést, hiszen az életminőség szempontjából sokat számít, hogy erre késlekedés nélkül sor kerüljön. A WHO is hangsúlyozza, hogy ha egy kapcsolatban élő HIV-pozitív személy kezelést kap, akkor 96%-kal csökken az esélye, hogy a vírust nem fertőzött partnerének is átadja.

Fáj, csíp, görcsöl szex után: mi lehet a baj? Kattintson tovább!

A HIV-vírus a testnedvekkel terjed, a vírusátvitel megtörténhet vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej közvetítésével is. A fertőzés szempontjából veszélyes érintkezési módok: védekezés nélküli anális, vaginális, orális szex; intravénás droghasználat közös tűvel; illetve a testbe hatoló, vérzést kiváltó cselekvések, például harapás. Nem jár azonban fertőzésveszéllyel a csókolózás, a kézfogás, ölelés, a közös pohár, evőeszköz használata, ugyanis a levegőben, illetve nyállal a vírus nem terjed.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához