Ezeket látta már?

Hyalomma-kullancs fertőzés tünetei: gyomorfájás, gyengeség jelzi

Hyalomma marginatum

Itthon is jelen van a Hyalomma kullancs, aminek csípése veszélyes, a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Ha ilyet talál magában, jelentse, és forduljon orvoshoz.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a magyar lakosság bevonásával Kullancsfigyelő projektet indított, amelynek az a célja, hogy a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését feltérképezze.

Miért van egyre több Hyalomma kulancs?

A klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődött, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni, de egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Ez a kullancsfajta több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

A 24.hu dr. Földvári Gábor biológust kérdezte, miért különösen veszélyesek ezek a kullancsok. A biológus a következőket mondta el a vonuló madarak közvetítésével hazánkba is eljutott kullancsról:

 • a krími-kongói vérzéses láz átadása szempontjából a legveszélyesebb kullancsfaj
 • a Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz
 • ha megfertőztek, a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

 • ingerlékenység,
 • magas láz (akár hetekig is fennállhat),
 • hátfájás,
 • ízületi fájdalom,
 • gyomorfájás,
 • gyengeség
 • vörös szem és torok,
 • valamint kipirult arc jellemzi,
 • súlyos esetekben sárgaság,
 • a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

A krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken jelentős egészségügyi kihívást jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár.

A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

Ne tépje, lassan húzza! - így kell helyesen kiszedni a kullancsot, kattintson!

A biológus így mesélt arról, amikor az egyik alkalommal a Hyalomma kullancsokat gyűjtötték be Spanyolországban:

"Egy természetvédelmi területen kiszálltunk a terepjáróból, és ahogy a lábunk földet ért, »megelevenedett« a talaj. Dinnyemag méretű kullancsok tucatjai rohantak meg minket, mint az arachnofóbiára építő horrorfilmekben a pókok."

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot. Azért, hogy a fentihez hasonló inváziót ne kelljen átélni itthon, az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze. További infókat ITT talál.

Kullancs eltávolítása gyufával: hagyja a szakállas trükköt, nem működik

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

Ahogyan mi is többször megírtuk például itt a kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, mert a Lyme-kórokozót tartalmazó nyálát ilyenkor könnyen beöklendezheti a bőr alá. Lehetőleg csipesszel a szájszervénél megfogva húzzuk ki úgy, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen,ne akarjuk kitépni! Így elkerülhetjük, hogy a kullancs szájszerve beszakadjon.

kullancs eltávolítása kullancs eltávolítása Forrás: shutterstock.com
Forrás: EgészségKalauz