Ezeket látta már?

Így veheti észre, ha a gyereke mumpszos

mumpsz

A mumpsz vírusos eredetű fertőző betegség, mely többek között a nyálmirigyeket támadja meg. Ennek következménye a mumpsz legjellegzetesebb tünete, vagyis az arc két oldalán, a fülek előtt található mirigyek fájdalmas megnagyobbodása, duzzanata.

A mumpsz vírusa cseppfertőzéssel terjed, de akkor is elkaphatjuk, ha fertőzött egyén poharát, evőeszközét használjuk. A betegség lappangási ideje 2-3 hét is lehet, a mumpsz a betegség első tüneteinek megjelenése előtt 7-8 nappal már fertőzhet. A fertőzöttek mintegy 30-40 százalékánál nincsenek tünetek, ennek ellenére képesek továbbadni a vírust, anélkül, hogy ennek tudatában lennének.

A mumpsz tünetei

Az első valódi tüneteket rövid, úgynevezett prodromális időszak előzi meg, melyre az általános, megfázásra emlékeztető tünetek a jellemzőek, például gyengeség, izomfájdalmak, fejfájás, étvágytalanság, láz, levertség. Ezután következik a jellegzetes arcduzzanat, vagyis a nyálmirigy gyulladása, megnagyobbodása, fájdalmasan érzékennyé válása. A legelső tünet gyakran az evés közben (a fokozott nyáltermelődéssel összefüggő) fájdalom.

A fájdalom a fülek irányába is kisugározhat. Általában mindkét oldali nyálmirigyek érintettek, de nem egyszerre duzzadnak meg. A nyálmirigy gyulladása, duzzanata akár 10 napig is eltarthat. A mumpsz tünetei lehetnek még a szájszárazság, a nyelési és a hangképzési nehézségek. A gyógyulás után azonban a beteg életre szóló védettséget szerez, vagyis az, hogy valaki kétszer is mumpszos legyen életében, rendkívül kicsi az esélye. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a nyálmirigyek időről időre megduzzadnak, fájdalmassá, érzékennyé válnak.

A mumpsz szövődményei

Bár a mumpsz a leggyakrabban a nyálmirigyeket támadja meg, de más szerveket is érinthet, például a központi idegrendszert, a nemi szerveket vagy az emésztőrendszert. A mumpsz szövődménye lehet többek között a here- vagy petefészek-gyulladás, az agyi gyulladások, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy a hallóideg-gyulladása. Ezek természetesen jóval ritkábbak, mint a nyálmirigy-gyulladás, ugyanakkor rendkívül fájdalmas, súlyos tünetekkel járhatnak.

Olvasson tovább! Ezek a herpangina jelei!

A tünetek az adott gyulladásra jellemzőek, például a heregyulladás esetén a herék megnagyobbodnak, fájdalmasan érzékennyé válnak, míg a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei a hasi fájdalmak és a hányás. Ezek a kísérő gyulladások jelentkezhetnek az arckörnyéki duzzanattal egy időben, de akár 4-6 héttel a nyálmirigy-gyulladás gyógyulása, vagyis a mumpsz lezajlása után is. Az is előfordulhat, hogy valakinél a mumpsz a nyálmirigyek megduzzadása, gyulladása nélkül alakul ki, és csak más szervek lesznek érintettek.

Forrás: EgészségKalauz