Ezeket látta már?

Vakbélgyulladás, hashártyagyulladás, tályog? Így különböztethető meg

vakbélgyulladás hashártyagyulladás tályog tünete jele oka

Nem is gondolná az ember, hányféle oka lehet annak, ha valakinél hasi fájdalnak jelentkeznek. Így ismerheti fel, ha baj van.

A hasüregi fertőzések típusai

  • Hashártyagyulladás (peritonitisz)
  • Hasi tályog
  • Vakbél (féregnyúlvány) gyulladás
  • Divertikulitisz
  • Epeúti fertőzések
  • Hasnyálmirigy-gyulladások (pankreatitiszek)

Hogyan vizsgálható a hasi, hasüregi fertőzés?

Jellemző lehet a hasi kopogtatásra való érzékenység, ez diffúz-, vagy hashártyagyulladásra utaló jel. El kell végezni a rektális (végbélen át történő), nőkön pedig a kismedencei vizsgálatot is. Nem könnyű a hasi tünetek értékelése gyermekkorban – vagy nagyon idős betegen. Jellemző lehet a láz, és a luekocitózis (balra tolt vérkép), de nem minden esetben. Ha van rá lehetőség és idő tenyésztés is végezhető vérből, ill. a hashártyafolyadékból.

Gyakoribb kórokozók

Mind aerob, mind anaerob (tehát levegőn ill. levegőtől elzárt térben szaporodó) baktériumok lehetnek. Az előbbi csoportból gyakoribbak az E. coli, a Proteus és a Klebsiella (20%), míg az utóbbiak közül a B. fragilis, a Clostridium és a Bacteroides fajok. Előfordulhat gomba is (Candida), akkor nem antibiotikum, hanem célzott gombaellenes kezelés szükséges.

Hashártyagyulladás

A peritonitisz oka lehet helyi, vagy kiterjedt gyulladás, bakteriális fertőzés vagy irritáló anyagok jelenléte (pl. epesavak, gyomortartalom). Jellemző itt is a diffúz, vagy helyi hasi fájdalom. Elképzelhető az okok között közelmúltbeli műtét, baleset, utazás, dialízis. Maga a hashártya gyulladása lehet csak tünete pl. akut bélátfúródásnak, műtét utáni állapotnak, valamilyen hasüreget ért baleseti sérülésnek, hasi tályognak is. Vizsgálható: laborvizsgálatokkal, rtg-vel (mellkas rtg, a rekesz feletti betegség kizárására), esetleg a hashártyafolyadék leszívásával. Kezelése: folyadékpótlás, szonda, sürgős sebészi konzultáció, célzott antibiotikus kezelés kb. 7-10 napig.

Hasi (intraabdominális) tályog

Bizonytalan eredetű lázas betegen gyanakodnak ennek meglétére, ráadásul a hasi tályog "alattomosan" kezdődik. Hajlamosíthat rá gyulladásos bélbetegség, divertikulitisz, hasi műtét/trauma. Jellemzően szervi átfúródás, előzetes fertőzések kiterjedése, sebészi beavatkozás vagy hasi trauma következménye.

Tünetek: láz, hidegrázás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, esetleges hasi fájdalom. Diagnózis: a legalkalmasabb a hasi CT-vizsgálat. Terápia: drenázs a tályogba, a beltartalom elvezetésére, antibiotikum-kezelés.

Májtályog – ritka betegség, helyi ráterjedés, áttétes fertőzés, pl. epeúti fertőzés, esetleg tumoros elzáródás a háttérben.

Előfordulhat még ritkán léptályog, vagy ún. retroperitoneális (hashártya mögötti terület tályogja). Minden esetben a drenázs (tehát a leszívás, elvezetés), és az erőteljes pl. intravénás antibiotikum terápia a legfontosabb.

Vakbél- (féregnyúlvány) gyulladás

A féregnyúlvány elzáródása miatt a baktériumok az appendix falában gyulladást hoznak létre. A bélnyálkahártya keringése károsodik, bakteriális invázió alakul ki, a szöveti "infarktus" átfúródással fenyegethet. Főleg E. coli és Bacteroides okozza. A diagnózis a tüneteken alapul, de hasi ultrahangvizsgálat jó eszköz (csökkenti a feleslegesen végzett műtétek számát). Sebészi konzílium nagyon fontos. A legveszélyesebb a szövődmények létrejötte: a hashártyagyulladás, vagy hasi tályog. Ez főként gyermeken ill. idős korban veszélyes (a tünetek nem annyira jellemzőek ui.) Terápia: sebészi beavatkozás + antibiotikumok adása.

Divertikulitisz

Külön cikkünket is ajánljuk, a lényeg: a vastagbél meggyengült falán át nyálkahártya sérvek (divertikulumok) képződnek. Ez főleg 45 év felett kezd jellemzővé válni. A bélfal meggyengül, a belső nyomás viszont fokozottabb. Tünetek: bal alsó hasi fájdalom, puffadás, szélgörcs, hányinger.

Diagnosztika: láz, és magasabb fehérvérsejtszám, hasi fájdalom, kopogtatási érzékenység. Vér a székletben fellelhető. Itt is jó eszköz lehet a hasi CT vizsgálat. Bizonytalan diagnózis esetén indokolt lehet a kolonoszkópia (vastagbél endoszkópiája). Kezelése: 7-10 napos antibiotikum kezelés, majd rostdús diéta. A súlyosabb beteg kórházi kezelést kap, kb. 3 napig csak infúziós folyadékpótlás, majd gyógyszeres kezelés. Ha a tünetek nem javulnak (és esetleg tályog alakul ki) műtét válhat szükségessé.

Epeúti fertőzések

Többféle típusuk is lehet, mindezt röviden bemutatjuk.

  • Akut epehólyaggyulladás: általában epekövességgel jár együtt, ha a kő beékelődik, elzárja az epevezetéket, a kitáguló epehólyag keringése romlik, végül átfúródhat. Jellemző a jobb bordaív alatti hasi fájdalom, hányinger/hányás és láz, nyomásérzékenység. Hasi ultrahang az elsőként végzendő vizsgálat. Kezelése: intravénás folyadékpótlás, antibiotikumok, fájdalomcsillapítás. Műtét esélye, tehát fontos a sebészi konzultáció.
  • Akut, kő nélküli epehólyaggyulladás: ez főleg legyengült betegeken veszélyes (pl. kórházban tartózkodó, műtét utáni, kritikus állapotú betegek, vérmérgezés, intenzív osztályon ápolás stb.) A tünetek az előzőhöz hasonlóak, a kezelés sürgős műtét és antibiotikumok adása.
  • Akut epeúti fertőzés a teljes rendszerre kiterjedően: ez súlyos, sok esetben életet veszélyeztető állapot, gyors döntés, azonnali kezelést igényel. Tünetek: fájdalom, láz, sárgaság (általában együtt), szeptikus sokk, zavartság előfordulhat. Diagnózis: ultrahang és CT. Kezelése: iv. folyadékpótlás, anitibiotikumok, sebészi konzílium.

Hasnyálmirigy-gyulladások fertőzés miatt

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás steril, nem baktériumok okozzák, önemésztő folyamat. A fertőzés általában "csak" szövődmény.

Az alapvető okok lehetnek: alkohol, epekő, hasi műtét, hasat ért sérülés, terhesség, hasnyálmirigy-daganat stb. A legjobb diagnosztikus eljárás a hasi CT, ami a köveket is kimutatja, és a pankreász gyulladás és –elhalás kiterjedését is. A betegek legalább 20%-ában a gyulladás súlyos, steril vagy fertőzött elhalással együttes. (Minél kiterjedtebb az elhalás, annál valószínűbb a felülfertőzés). Kezelési lehetőségek: antibiotikumok adása (korszerű, erős hatású szerek), műtét: ha fertőzés alakult ki, a műtét haladéktalanul elvégzendő. Fontos itt is a vénás folyadékpótlás. Kialakulhat tályog is, ezt drenálni kell (megnyitni, leereszteni), antibiotikumokat adni, a beteget intravénás úton táplálni.

A has fertőzések kezelésében általában is igen fontos az (intravénás, infúziós) folyadék- és tápanyagpótlás, mert sok esetben a rendeződésig a szájon át való táplálkozás tilos, veszélyes, további szövődményeket, felülfertőzést okozhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasfájás: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vakbélgyulladás

Forrás: Reese-Betts: Az antibiotikumok kézikönyve