Ezeket látta már?

Fáj a gyerek torka, gennyes a mandulája. Mikor van szükség antibiotikumra? Az orvos válaszol

2023.06.02.
skarlát, gyerek, torokfájás, tüdőgyulladás

A vakcinainfós orvosok pontok szedték, mit kell tudni és tenni, ha begyullad a gyerek mandulája.

1. A gyerekek döntő többsége Streptococcus (S.) pyogenes torokhordozó.

2. Önmagában ez az állapot tünetmentesen nem jelent semmit, kezelni nem szükséges.

3. A gyerekek egy részében bizonyos Streptococcus pyogenes törzsek képesek fertőző torok- és mandulagyulladást okozni, ezt az állapotot 2023-ban antibiotikummal kezelni illik.

4. Megfelelő klinikai gyanú nélkül a torok mikrobiológiai mintavétele értelmetlen mutatvány, mivel az S.pyogenes torokhordozás magas valószínűsége miatt még a tünetes torkú gyermek torkából tenyésztéssel, vagy egyéb mikrobiológiai módszerrel igazolt S.pyogenes-jelenlét sem jelenti önmagában, klinikai kockázatbecslés nélkül azt, hogy a zajló betegséget ténylegesen ez a baktérium okozza.

5. A mandulákon gyennycsapok (follikulusok) jelenléte NEM EGYENLŐ az S.pyogenes okozta mandula- és torokgyulladás diagnózisával, és önmagában a gennycsapok jelenléte NEM indokol azonnali antibiotikum-terápiát.

6. Az S.pyogenes okozta garat- és mandulagyulladás NEM EGYENLŐ a skarlát diagnózisával, ez két eltérő patomechanizmusú kórkép.

7. Bőrjelenség nélkül nincs skarlát.

8. Az S.pyogenes okozta mandula- és torokgyulladás típusos esetben nem igényel ügyeleti / sürgősségi / azonnali ellátást, az antibiotikum megindítása nem sürgető.

9. Magyarországon az S.pyogenes okozta fertőzéses kórképek kezelése módszertani ajánláshoz kötött, attól eltérni csupán kivételes helyzetben, releváns indokkal szabad.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csak megfázott vagy influenzás? A kettő hasonlít, de máshogy kell kezelni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#torokfájás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához