Ezeket látta már?

Jezo-vírus: új, kullancs által terjesztett vírus terjed

kullancs, Meningitis, védőoltás

A kullancscsípéssel terjedő új kórokozó ütötte fel a fejét, ami egy újabb állatról emberre terjedő betegség a koronavírus mellett.

A Science Daily számolt be a Jezo-vírusról, aminek a tünetei között a láz, a rendellenes májműködés, fájdalom és a leukociták és vérlemezkék csökkenése is jelen van.

A nyilvántartott esetek alapján a betegség nem halálos, de Keita Macuno, a Hokkaidói Egyetem Nemzetközi Zoonózis Ellenőrző Intézetének virológusa elmondta, hogy oda kell figyelni az új vírusra, mert egy újabb figyelmeztető példa arra, hogy nem csak a koronavírusok képesek állatról emberre terjedni.

Először 2019-ben szállítottak egy férfit kórházba olyan tünetekkel, ami után felfigyeltek a kullancscsípéssel terjedő Jezo-vírusra. Ezt követően egy másik beteg is hasonló tünetekkel jelentkezett - a két beteg vérmintáit genetikai elemzésnek vetették alá és a nairovirusok egy új ortonairovirus-típusát találták - ezek olyan kórokozók csoportja, amibe a krími-kongói vérzéses láz is tartozik.

Ezek után korábbi eseteket is elkezdtek vizsgálni, és kiderült, hogy már 2014-ben is voltak olyanok, akik a Jezo-vírussal fertőződtek meg.

Hyalomma: horrorkullancsot találtak hazánkban. Ezek a fertőzés jelei!

A kutatók keresték a vírus forrását, és végül - a vadon élő állatok mintáiból - hokkaidói sika szarvasokban és mosómedvékben találták meg a vírus ellenanyagát. Az RNS-t pedig a Hokkaidón élő három fő kullancsfajban lelték meg.

A kutatók úgy gondolják, hogy a vírus Hokkaidon kívül is megtalálható, így minél előbb fel kell kutatni ezeket az eseteket.

Forrás: EgészségKalauz