Ezeket látta már?

Hyalomma: horrorkullancsot találtak hazánkban. Ezek a fertőzés jelei!

Hyalomma kullancs, fertőzés, Krími-Kongói vérzéses láz

Előkerült az első példány a keresett, hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsból. Jól látnak, gyorsan mozognak, az új vérszívó üldözőbe veszi az áldozatát, az embereket is megtámadja, halálos betegséget okozhat.

Három hónappal az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő projektjének indítása után előkerült az első példány a keresett, hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsból.

Ezt kell tudni a Hyalomma kullancsról

  • a krími-kongói vérzéses láz átadása szempontjából a legveszélyesebb kullancsfaj
  • a Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz
  • ha megfertőztek, a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

  • ingerlékenység, magas láz (akár hetekig is fennállhat), hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség.
  • Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi,
  • súlyos esetekben sárgaság,
  • a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

A Kullancsfigyelők a "citizen science" módszerrel vizsgálódnak

A Vas megyében felfedezett példány molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata, valamint a kullancs esetleges kórokozókkal való fertőzöttségének megállapítása a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik - közölte az ELKH szerdán.

Hyalomma-kullancs: ezek a fertőzés jelei - kattintson!

A Kullancsfigyelő projektben a kutatók a "citizen science" módszer segítségével vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló, a krími-kongói vérzéses lázat is okozó kullancsok felbukkanását és megtelepedését Magyarországon.

A projekt indítása óta számos lakossági bejelentés, e-mail, fotó és beküldött példány érkezett az Ökológiai Kutatóközponthoz. A lakosság által észlelt egyedek között szerepelt más ízeltlábú is, de a legtöbb esetben valóban kullancsok voltak.

Földvári Gábor, a kutatás vezetője a közleményben hangsúlyozta, hogy ezek a "járulékos fogások" sem haszontalanok, hiszen a lakosság széles körű részvétele miatt az ország jelentős részéről kapnak információt egyéb kullancsfajok elterjedtségéről is a program révén.

Így ismerheti fel a Hyalomma kullancsot - kattintson!

Az eddig beérkezett öt kullancsfaj - és egy közeli rokon vérszívó, az óvantag - közül az augusztusban bejelentett Hyalomma kullancs a legfigyelemreméltóbb. A Vas megyei településen egy kutyatulajdonos észlelte a nagyméretű, gyors mozgású, csíkos lábú példányt, amely a kutyáján mászkált. A kutya nem járt külföldön, a közeli madárvárta viszont nagy valószínűséggel megfelelő körülményeket biztosított a vándormadárral érkező kullancs fejlődéséhez.

Az ÖK kutatói továbbra is kérik a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és ha Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail címen. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

Hogyan kell kivenni a kullancsot? Ne csavarja, lassan húzza ki!

Forrás: Shutterstork.com