Ezeket látta már?

Kiadták a figyelmeztetést, újabb halálos vírus terjed - ezek a tünetei

Langja-vírus, Kína, vírus, láz, nipah

Ezek a leggyakoribb tünetei a hatóság szerint.

Egy Afrikában terjedő, potenciálisan halálos, ebolaszerű vírus miatt adott ki figyelmeztetést a járványügyi hatóság az Egyesült Államokban. Az úgynevezett Marburg-vírus terjedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal. Az ebolához hasonló megbetegedés egyelőre főként Afrikában okoz problémát, Tanzániából és Egyenlítői Guineából is több esetet jelentettek - írja a Híradó.hu.

A hivatal szerint jelenleg kicsi a valószínűsége, hogy nagyobb járvány alakuljon ki. Azonban az amerikai hatóságok mindenesetre óvatosságra intenek. Arra kérik az orvosoktól egészségügyi dolgozókat, hogy legyenek résen, mert a betegség által érintett országokból hazatérők ugyanis továbbadhatják a fertőzést.

Így terjed a Marburg-vírus

A Marburg-vírus főként fertőzött vérrel és testnedvekkel terjed. Jellemző tünetei:

  • fejfájás
  • magas láz
  • vérzés
  • emésztőrendszeri problémák
  • az izom- és ízületi fájdalom
  • étvágytalanság

A vírus lappangási ideje 2 és 21 nap közé tehető. Nem könnyű diagnosztizálni, mert a több fertőző betegséghez, például a maláriához, a hastífusz vagy az ebolához is hasonló tünetekkel jár. A Marburg-vírussal esetében aggodalomra ad okot, hogy magas a betegek halálozási aránya.

2022 nyarán többek között Marburg-vírussal fertőzött gyermek halt meg Ghánában Akkor Ibrahima Socé Fall, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó igazgatója a gyerek nemét és korát nem közölte. Ghánában 2022 júliusában jegyezték fel az első halálos kimenetelű marburgos megbetegedést. Az első két eset Dél-Ghána Ashanti régiójában történt és mindkét páciensnél hasmenés, láz és hányinger volt az elsődleges tünet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köhögés: ezek a betegségek okozhatják

Forrás: híradó.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához