Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Koronavírus: merevedési zavart is okozhat azoknál, akik átestek a fertőzésen

merevedési zavar

Jóval a gyógyulás után is kimutatható a pénisz szöveteiben a koronavírus, ez pedig akár merevedési zavarokat is okozhat a férfiaknál – állapította meg egy nemrég publikált kutatás.

Merevedési zavart is okozhat a koronavírus

Egyre több információnk van a COVID-19 hosszú távú szövődményeiről, vagyis arról, milyen problémákra számíthat valaki, akár hónapokkal azután, hogy felgyógyult a koronavírus okozta fertőzésből. A vizsgálatok szerint ez az elhúzódó Covid számos dolgot befolyásolhat negatívan, a szaglás- és ízérzékeléstől a hangulatig és agyműködésig. A legújabb kutatási eredmények szerint a hosszú távú szövődmények még a szexuális életre is hatással lehetnek, mert merevedési zavarokat okozhatnak a férfiaknál.

A Miami Miller School of Medicine kutatói hónapokkal a fertőződést és a gyógyulást követően is képesek voltak kimutatni a betegséget a pénisz szöveteiben. A COVID-19 ún. endotheliális diszfunkciót okozhat (vagyis az erek belső falát borító sejtek működési zavarával járhat együtt), ez pedig azoknak a szöveteknek a roncsolódását eredményezi, melyeket az adott erek látnának el oxigénnel és tápanyagokkal.

„Kutatásunk bizonyította, hogy a COVID-19 nemcsak a tüdőben vagy a vesében okozhat endotheliális károsodásokat, hanem más szervekben, szervrendszerekben is” - mondta Ranjith Ramasamy urológusprofesszor. „A kutatásunkban részt vevő férfiak, akiknek korábban nem voltak merevedési zavaraik, a COVID-19-ből való gyógyulás után komoly erektilis diszfunkcióról számoltak be.”

Dr. Ramasamy és kollégái összesen négy férfi péniszéből gyűjtöttek be mintákat, az urak mindegyikét speciális műtéti eljárással kezelték erektilis diszfunkció miatt. Ketten közülük korábban átestek a koronavírus fertőzésen, ketten pedig nem. A szövetmintákban nemcsak a vírusra utaló bizonyítékokat kerestek, hanem a vérereket borító sejtek működésének esetleges rendellenességét is vizsgálták.

Fél év után is van hatása a Covidnak

Úgy találták, hogy a korábban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltaknál a COVID-19-re utaló „vírusnyomok” 6-8 hónappal a fertőződést követően is kimutathatóak voltak, és esetükben az endotheliális diszfunkciót megállapították. Azoknál a férfiknál, akik nem fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel, egyik sem volt kimutatható. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy összefügg-e a COVID-19 súlyossága az erektilis diszfunkció súlyosságával (a vizsgálatban részt vevő, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált egyik férfinek csak enyhe tünetei voltak, a másikat viszont kórházban kezelték).

„A COVID-19-en átesett férfiaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a betegség hosszú távú szövődménye a merevedési zavar is lehet, és ha ezt tapasztalják a gyógyulást követő időszakban, mindenképpen forduljanak ezzel orvoshoz” - mondta dr. Ramasamy. „Az erektilis diszfunkciónak sok oka lehet, az átmeneti stressztől a komolyabb pszichés problémákon át a súlyos, krónikus betegségekig.”

A kutatás eredményeiről a The World Journal of Mens`s Health című szakmai magazinban számoltak be.

Forrás: MedicalXpress

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához