Ezeket látta már?

Krupp: milyen tünetek utalnak rá?

beteg_baba

A krupp fertőző betegség, mely főként az öt éven aluli gyermekeket érinti. Rendkívül ijesztő tünetei lehetnek, és az arra hajlamosaknál sajnos többször is kiújulhat, visszatérhet a nehéz légzéssel, fulladással, köhögéssel járó probléma.

A krupp az egyik legijesztőbb betegség, mellyel a kisgyermekes szülők találkozhatnak. Tulajdonképpen egy vírusos eredetű fertőzésről van szó, mely főként a felső légutakat, elsősorban a hangszálakat, a légcsövet és a hörgőket támadhatja meg. A kruppot a leggyakrabban ugyanazok a vírusok okozzák, melyek a náthát, megfázást vagy influenzát.

A fertőzés nyállal, a köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülő cseppecskékkel terjed, de a kórokozók különböző felületeken (pl. játékokon, kilincseken, kapaszkodókon, kapcsolókon stb.) is megtapadhatnak, és onnan kerülhetnek a gyerekek szervezetébe. Más felső légúti fertőző betegségekhez hasonlóan a krupp is főként az őszi és téli hónapokban gyakoribb.

A krupp tünetei

A fertőződés után a krupp lappangási ideje általában 24-72 óra, a második, harmadik napon jelentkeznek az első tünetek. A betegség a nyálkahártyák duzzanatával, gyulladásával, a légutak leszűkülésével jár együtt, ezért a krupp jellegzetes tünetei közé tartozik a nehéz légzés, a lélegzetvételkor hallható sípoló hang, a torokfájás, a rekedtség és a láz. Szintén rendkívül jellegzetes a száraz, "ugató" köhögés.

beteg_baba

Különösen ijesztő lehet a szülők számára, hogy a krupp tünetei sok esetben csak éjszaka jelentkeznek, vagyis az egész nap jó kedélyű, kicsit talán bágyadtabb gyermek éjjel erős köhögésre, sípoló lélegzetvételre, fulladozásra ébred. A tünetek több órás hullámokban jönnek, hogy aztán reggelre, nappalra újra elmúljanak, majd következő éjjel folytatódjanak.

Az, hogy éppen melyik krupp-típussal van dolgunk, elsősorban attól függ, hogy mely kórokozó támadta meg a gyermek szervezetét. Nagyon eltérő lehet a tünetek súlyossága is, az enyhébb kellemetlenségtől egészen az életveszélyesig, ez utóbbi esetben a légutak annyira leszűkülhetnek, hogy a gyerek alig kap levegőt.

A kruppos beteg általában egy héten belül meggyógyul, de súlyosabb esetben akár két hétig is számolni kell a tünetekkel. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kruppra hajlamosaknál sajnos számítani kell arra, hogy a betegség többször is visszatér.

A légcsőgyulladás nem krupp - ez a 4 leggyakoribb tünete, lássuk!

Mikor növi ki a gyerek a kruppot?

A krupp általában a 6 hónaposnál idősebb, de 3-4 évesnél fiatalabb gyermekek betegsége, ritka, hogy 5-6 éven felülieknél is jelentkeznek ezek a tünetek, vagyis legkésőbb iskoláskorra kinövik a kruppra való hajlamot a kicsik. Amennyiben később is vannak kruppra emlékeztető tüneteik, mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség, hogy más, súlyos betegségeket kizárjanak, illetve megfelelő kezelést kaphasson a gyerek.

Forrás: EgészségKalauz