Ezeket látta már?

Kullancs kutyában, macskában: így védekezhetünk a paraziták ellen

kullancs, kullancs ellen, babézioózis

A kijárási korlátozás alatt is engedélyezett a házi kedvencekkel eltöltött idő a szabadban, viszont többen nem számolnak a megsokszorozódott kullancsszámmal, ami növeli a súlyos megbetegedések előfordulását. Mit tehetünk ellenük?

A klímaváltozás miatt ugyanis nemcsak az egyedszámuk nő, hanem egyre több kullancsfaj jelenik meg hazánkban, és növekszik az általuk terjesztett betegségek száma is. Egy szakmai tanulmány szerint a régóta ismert, gyakran végzetes kimenetelű babéziózis közel 30-szor nagyobb eséllyel támadja meg hazánkban a kutyákat, mint Európa más országaiban.

Világszerte nő a kullancsok száma

2020 májusában azzal a céllal indul el a Kullancsmentes kedvencek társadalmi érzékenyítő kampány, hogy felhívja a figyelmet a háziállatokat veszélyeztető, kullancsok által terjesztett betegségekre.

„Hazánkban a kutyákat legsúlyosabban érintő babéziózis különösen magas számban fordul elő: egy friss szakmai tanulmány alapján a vizsgált kullancsok 30%-a volt babéziával fertőzött. Nemzetközi szinten egyértelműen a kullancscsípés megelőzésére fektetnek nagy hangsúlyt, a kullancsok is kisebb mértékben fertőzöttek, ezért az esetszám is alacsonyabb” – hangsúlyozta dr. Paulina Anna, klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja. Magyarországon nagy különbség fedezhető fel Budapest és a vidéki régiók között, ám nem a kullancsszám tekintetében: a tudatos állattartók felismerték, a kötelező védőoltásokon túl, a kullancsvédelem is szükséges a kedvencek egészséges és hosszú életéhez.

A klímaváltozással járó enyhe telek következtében a kullancsok átvészelik a fagymentes időszakot, így számuk az utóbbi években drasztikusan megemelkedett. Ezzel párhuzamosan a kullancsok aktív időszaka is növekszik: míg eddig a tavasz és a nyár volt a kritikus időszak, az utóbbi évek tendenciája alapján már decemberben is nagy számban várhatóak kullancsok. Dr. Paulina Anna szerint az egyre melegebb időjárás következtében Közép-Európában várható új kullancsfajok és az általuk terjesztett betegségek megjelenése is, mint például a Leishmania-t terjesztő szúnyog fajok.

Szintén a kullancsok számát növeli a védekezés hiánya: amennyiben kedvencünket nem óvjuk a kullancsoktól, úgy azok táplálkoznak az állatok véréből, később pedig egy “anyakullancs” kifejlett stádiumában több ezer utódot hoz a világra. Fontos kiemelni, hogy a házi kedvencekre olyan kullancsok tapadhatnak, amik korábban vadállatok véréből táplálkoztak, de mivel egyre gyakrabban bemerészkednek a több száz kullancsot hordozó rókák, vaddisznók, őzek a lakóövezetekbe is, így a városi környezetben található kullancsállományt még intenzívebben növelik.

kullancs, kullancs ellen, babézioózis Világszerte egyre több a kullancs Forrás: Shutterstock

Babéziózis: néhány nap alatt halált okozhat

Kedvenceink nem csupán erdős, bokros területeken találkozhatnak kullancsokkal, hanem réteken, legelőkön (akár 20 cm-es fűszálakon), városi parkokban, de a családi házak kertjében is. A jelenlegi rendkívüli helyzetben még magasabb fokú védelem szükséges az állatok számára, hiszen az állatorvosi rendelőkbe elsősorban akut esetben tanácsos fordulni, így a betegségek megelőzésére még nagyobb hangsúly kerül.

A kullancsok okozta megbetegedések közül a kutyákra nézve a babéziózis a legveszélyesebb. A vizsgált kullancsok 30 %-a volt babéziával fertőzött, amit ha a kutyák vérébe juttatnak a paraziták, pár napon belül akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés. Ha a házikedvencnél lázat, étvágytalanságot, levertséget, hátsó testfél gyengeséget, vagy vörösbarnára színeződött vizeletet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A Lyme-kórt okozó baktériumot 5,6 %-ban mutatták ki a vizsgált kullancsokban, amelynek akár 5 hónapos lappangási ideje is lehet kutyákban. A nehezen diagnosztizálható betegséget az állatok akár évekig is hordozhatják, ami az emberre nézve is veszélyes, hiszen a kutyából lehulló kullancs által nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg Lyme-kórral a gazdik is. Ezek mellett a fehérvérsejteket pusztító anaplazmózist, bénulást és a macskákra különösen veszélyes hemobartonellózist is okozhatnak a kullancsok.

A leghatékonyabb védekezés a megelőzés

Mivel a babéziózis és a Lyme-kór is súlyos szövődményekkel, vagy akár végzetes kimenettel is zárulhat, így mindenképpen a betegségek és a kullancscsípés megelőzése az elsődleges. Választhatunk tablettás, spot on-os, nyakörves, és akár ultrahangos technológiával működő vegyszermentes megoldások közül is. De mivel egyik termék sem biztosít 100%-os védettséget, ezért a kullanccsal sűrűn fertőzött területeken érdemes kombinálni a vegyszeres és ultrahangos védekezést.

A kullancsok okozta betegségek kialakulásáról, tüneteiről és a megelőzés lehetőségeiről további információt a Kullancsmentes kedvencek oldalon találhatnak.

Forrás: EgészségKalauz