Ezeket látta már?

Kullancscsípés: így lehet megelőzni a bajt

kullancs, kullancscsípés, kullancs ellen

Most, a koronavírus miatt ügyelnünk kell arra, hogy elkerüljük az orvosi rendelőt. De ebben az időszakban a kullancscsípés rendkívül gyakori, és betegségeket is terjeszthet. Mit tehetünk a kullancsok ellen?

A kullancsok több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, azonban érdemes komolyan venni a jelenséget és hatékonyan fellépni csípés esetén, hiszen komoly betegségeket is terjeszthetnek a vérszívók. Házi kedvenceink közül a kutya és a macska a legveszélyeztetettebb, ezért fontos, hogy kellő figyelemmel és előkészülettel vágjunk neki a sétáknak, illetve minél előbb - akár többféle kezelési módot együtt alkalmazva - orvosoljuk a kullancscsípéseket.

42 faj, egy tucat veszély

Valószínűleg sokunk gyermekkori emléke a tavaszi kirándulásukat követő kullancsvadászat, mely során szüleink a testünket tetőtől talpig vizsgálva kutattak az apró vérszívók után. Manapság azonban már nem csak a tavaszi szezon velejárója a kullancs, egész évben érdemes felvérteznünk magunkat ellenük. Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség Elnöke szerint nem beszélhetünk többé kullancsszezonról: a vérszívók legkedveltebb időszaka ugyan a február végétől augusztus végéig tartó 6 hónap, azonban az év fennmaradó részében is egyre gyakrabban találkozhatunk az apró állatokkal, melyek emberre és házi kedvenceinkre is ugyanolyan veszélyt jelenthetnek.

Sokan nem tudják, hogy habár a kullancsoknak 42 különböző fajtája létezik, csak egy tucat támadja az embert és az állatot. A társállatok legveszélyeztetettebb fajtája a kutya, melyet a ló és a macska követ, így nemcsak magunkra, hanem házi kedvenceinkre is fokozottan érdemes figyelnünk, ha természetbe megyünk. A kullancsok az emberrel ellentétben kilenc fő nyálmirigycsoporttal rendelkeznek, és 45-féle nyálat képesek termelni, így a kórokozók számos mirigyen tudnak osztozkodni.

Magyarországon a két legnagyobb számú és a kutyákra a legnagyobb veszélyt jellemző betegség a babézia, valamint a Lyme-kór-család által okozott fertőzések. A kullancsok 95 százaléka jellemzően a Lyme-kór-család valamelyik baktériumát terjeszti, mely az állat mellett emberre is veszélyes. A Lyme-kór-család okozta betegséget sokszor tévesen kizárólag a kokárda alakú bőrgyulladáshoz kötik, holott ez a tünet csak a Lyme-kór-betegségek tüneteinek felére jellemző, és a fertőzés bőrgyulladás nélkül is fennállhat.

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok kivédésére sajnos nincsen általánosan bevált recept, viszont alapos vizsgálattal könnyen felfedezhetjük a vérszívókat magunkon és kedvenceinken. Utóbbiak esetében, a szőr széthajtásával érdemes tetőtől talpig átbogarászni az állatot, és ha kullancsot találunk, azt minél előbb el kell távolítani. Dr. Kapiller Zoltán felhívja a figyelmet arra, hogy nem szabad körömmel vagy csipesszel megragadni és kitépni a vérszívót, ugyanis ha megszorítják, a kullancs szorongatás hatására fertőzött nyálat köphet.

A vérszívó eltávolítására ezért mind emberek mind állatok esetében a leghatékonyabb orvostechnikai eszköz a kullancseltávolító kanál, melynek segítségével a kullancs alá nyúlva, egyszerűen kiemelhető a vérszívó. A kutyák vizsgálata során az alaposság mellett a gyorsaság is fontos, ugyanis a babézia kialakulásának esélye a csípés megkezdésétől számítva akár 3 órán belül 100 százalékos lehet, míg a Lyme-kór esetében három nap után válik szinte biztossá a fertőződés, ezért érdemes minél előbb cselekedni.

Otthoni praktikák a csípésekre

Dr. Mátray Árpád, állatorvos-homeopata szerint a csípések tüneteinek enyhítésére természetes praktikákat is alkalmazhatunk: amennyiben a csípés helye világos vörös, esetleg ödémásan duzzadt és érzékeny az érintésre, érdemes mézelő méhből készült apis, míg a fájdalmas, lilásvörös és kemény duzzanatra, mocsári molyűzőből készült ledum nevű homeopátiás szert használni. Amennyiben kicsi, vörös rügyecskéhez hasonlító csípést tapasztalunk, a tetűfűből vagy más néven szarkalábból készült staphysagria nevű növényi alapú szer is segítséget jelenthet.

Dr. Mátray Árpád felhívja a figyelmet arra is, hogy a kutyára veszélyes babézia esetén az apró csalánból (urtica urens) és petrezselyemből (petroselinum) készített szer fokozza a vizeletelválasztást, és ezáltal segít megelőzni a betegség okozta vér- és vizeletsűrűsödést. A szakember szerint a természetes alapanyagú homeopátiás szerek jó szolgálatot tehetnek, azonban hangsúlyozza, a legfontosabb lépés az elővigyázatosság, az alapos vizsgálat és kedvenceink egészségének megőrzése.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához