Ezeket látta már?

Mennyire veszélyes a madárinfluenza?

2012.02.26. Módosítva: 2015.11.04.

A korábban véltnél elterjedtebb, de kevésbé halálos a H5N1-vírus okozta fertőzés - egy új amerikai tanulmány szerint.

A New York-i Mount Sinai Orvosegyetem (Mount Sinai School of Medicine) kutatói Peter Palese vezetésével húsz nemzetközi tanulmányt elemeztek, amelyek korábban mintegy 13 ezer - a világ különböző részein élő - ember vérmintáit vizsgálták. A szakemberek szerint a tesztek 1-2 százaléka mutatta ki egy korábbi H5N1-vírus okozta fertőzés jeleit, ami azt jelenti, hogy világszerte több millió embert érinthetett a betegség.

Mennyire veszélyes a madárinfluenza?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2003 óta mindössze 573 esetet regisztráltak 15 országban, és ezek 58,6 százaléka volt halálos kimenetelű. A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint fennáll a lehetősége, hogy a WHO átsiklik bizonyos esetek felett azáltal, hogy kizárólag a kórházi ápolást igénylő, illetve a súlyos megbetegedésekre koncentrál.

Az új eredmények szerint talán a fertőzés okozta halálozás arányát sem kalkulálták jól, mivel a megbetegedett emberek közül sokan olyan gyéren lakott mezőgazdasági területeken élnek, ahol nehéz hozzájutni a szükséges orvosi ellátáshoz.

Palese és csapata a tanulmányban nem számszerűsítette a fertőzöttek lehetséges halálozási arányát, de az általuk idézett adatok alapján ez egy százalék alatti lehet.

"Úgy véljük, hogy egy megfelelő módszerrel végzett, átfogóbb vizsgálatra van szükség a H5N1-vírussal fertőzött emberek számának pontosabb felméréséhez" - írták a szakemberek.

Holland és amerikai kutatók a közelmúltban azzal keltettek nemzetközi "pánikot", hogy bejelentették: laboratóriumi körülmények között sikerült létrehozniuk olyan mutáns H5N1 vírust, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. A madárinfluenza-vírus eddig ismert törzsei embert nagyon ritkán, csak a szárnyasokkal való együttélés során fertőznek meg, emberről emberre pedig ezek a "vad" törzsek nem terjedtek.

Az amerikai egészségügyi hatóságok arra szólították fel a legfőbb tudományos folyóiratokat, hogy csupán a tanulmányok erősen "megszerkesztett" változatait közöljék, hogy az adatok ne kerülhessenek a terroristák kezébe.

A WHO genfi főhadiszállásán múlt héten ülésező nemzetközi szakértők csoportja azonban úgy döntött, hogy a tanulmányokat teljes terjedelmükben kell közölni, ám ennek megtörténte előtt egy kockázati értékelést kell készíteni.

Forrás: MTI