Ezeket látta már?

"Nem igaz, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus-járvány!" - tesztelést kérnek a gyerekorvosok

koronavírs, covid, gyerek, tünet

Sokkal több a beteg gyerek a koronavírus harmadik hullámában, ezért muszáj volna többet tesztelni a gyerekeket is - ezt javasolja közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

"A koronavírus- járvány harmadik hullámában jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk.

Szakmai szempontok alapján feltétlenül cáfolatra szorul az a nézet, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat, végül ezért beszélik le a szülőket a teszt elvégzéséről. Valójában a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem. Az alapellátó gyermekorvosok hatalmas munkát fektetnek abba, hogy a családokat folyamatosan tájékoztassák a járvány fékezésének lehetőségeiről, a betegség esetén történő otthonmaradástól a tesztelésen át a védőoltások felvételéig.

Tünetmentes fertőzés után gyerekek kerültek itthon kórházba, súlyos gyulladással

Ha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a tesztet el kell végezni. A gyermekek pozitív teszteredménye valóban nem feltétlenül jár azonnali terápiás következményekkel, a fertőzött gyermekek beazonosítása, szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabb képet kapjunk a COVID-19-fertőzés gyermekkori sajátosságairól, és a gyermekek közötti fertőzés terjedésének dinamikájáról.

A kisgyermekek körében az új típusú koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár, vagy akár tünetmentes is maradhat, azonban a pozitív teszteredményt követően a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése a járvány terjedésének fontos gátja lehet. A jó állapotú, banális légúti tüneteket mutató, lényegében panaszmentes kisgyermek 10 napos elkülönítéséhez, karanténba helyezéséhez, ezzel a szülők munkából történő kimaradásához a szülők együttműködését sokszor nehéz tesztelés nélkül elérni. Abban az esetben azonban, ha ilyenkor a tesztelés elmarad, előfordulhat, hogy egy gyermek és családja csupán a klinikai tünetek alapján akár két-három hetente karanténba kényszerül.

A gyermekek tesztelése az egyes utóbetegségek felismerése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A sokszervi gyulladás egy újonnan leírt betegség, amelynek tünettanát még csak most ismerjük meg. Sokféle egyéb kórképet is utánozhat, ha azonban tudjuk, hogy a gyermek tesztje 3-6 héttel korábban pozitív volt, a beteg hamarabb eljuthat a megfelelő központba, ahol eredményes kezelése időben megkezdődhet.

Véleményünk szerint a teszt eredménye az alapellátó gyermekorvosok számára meghatározza a beteggel és környezetével összefüggő alábbi járványügyi döntéseket:

1. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, el kell végezni a kontaktkutatást, szükséges lehet bölcsődei, óvodai, iskolai csoportok egységes karanténba helyezése is.

2. Ha a gyermek állapota romlik, és kórházi kezelésre van szüksége, akkor célzottan a regionális COVID-osztályra tudjuk irányítani.

3. Ma már egyértelmű, hogy a COVID-19-fertőzésnek rövid és hosszú távú szövődményei egyaránt lehetnek (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás), amelyek korai felismeréshez elengedhetetlenül fontos annak ismerete, hogy a beteg átesett-e korábban koronavírusos megbetegedésen.

4. A COVID-19-fertőzésen átesett gyermeknél a szabadidősporthoz, az iskolai testneveléshez való visszatérésnek szigorú szabályai vannak. Ezért a lehetséges késői károsodások elkerülése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a gyermeknek megelőzően hagyományos influenzája, vagy koronavírus-fertőzése zajlott.

5. Ha ismert, hogy betegünk COVID-tesztje pozitív volt, akkor amennyiben családtagjainál vagy közvetlen környezetében koronavírus-fertőzésre is jellemző tüneteket észlelnek, a további járványügyi intézkedések ennek megfelelően gyorsabban történhetnek meg.

Sajnos nem igaz, hogy a gyermekeket nem nagyon érinti a koronavírus-járvány, mint ahogy az sem helytálló, hogy gyermekkorban a fertőzés törvényszerűen enyhe lefolyással jár. A gyermekkori koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó teendők, a szűrés, a tesztelés szükségességének megítélése egyedi mérlegelést igényel, ez elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladata, akik felkészülten, a szakma szabályainak és az érvényes eljárásrendeknek megfelelően járnak el és hozzák meg a szükséges döntéseket.

A nyilvánosság előtt a sajtóban és a közösségi médiában nyilatkozó orvosok és más egészségügyi szakemberek felelőssége óriási. A tényeken és bizonyítékokon nyugvó szakmai konszenzusra alapozott, hiteles tájékoztatás naprakész ismereteket, megfelelő szakmai gyakorlatot, empátiát és alázatot egyaránt megkövetel."- ez áll az MGYT kiadott közleményében.

A közleményt aláírták:

Dr. Altorjai Péter, alapellátási főtitkárhelyettes, Magyar Gyermekorvosok Társasága

Dr. Erlaky Hajna, elnök, Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága

Dr. Havasi Katalin, elnök, Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Dr. Kovács Ákos, elnök, Magyar Gyermekorvosok Társasága Házi Gyermekorvosi Szekció

Dr. Kovács Tamás, tagozatvezető, Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozata

Prof. Dr. Mészner Zsófia, főigazgató, Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet Alapellátási Igazgatóság

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához