Ezeket látta már?

Nemsokára engedélyezhetik a Moderna RSV elleni vakcináját

rsv, oltás, vakcina, moderna

Azért nagy szó, mert jelenleg nem állnak rendelkezésre oltások RSV-vírus ellen, ami az alsó légúti megbetegedések legfőbb okozója, és tüdőgyulladást okozhat.

Dobson Szabolcs írt biztató időközi eredményekről, amik a Moderna RSV légúti vírusfertőzés elleni kísérleti mRNS oltásával kapcsolatosak:

"A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat kedden pozitív időközi vizsgálati eredményeket jelentett be a légúti szinciciális vírus (RSV) elleni vakcinájára vonatkozóan 60 év feletti felnőtteknél.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre oltások RSV vírusfertőzés ellen, amely az alsó légúti megbetegedések legfőbb okozója; gyermekeknél általában bronhiolitiszt (a hörgőket érintő megbetegdés), időseknél pedig tüdőgyulladást okoz.

Számos oltóanyag és kezelés áll fejlesztés alatt, legfőképpen a Moderna riválisa, a Pfizer részéről. A Moderna oltóanyaga közel 84%-ban volt eddig hatásos az RSV-vel összefüggő betegségek ellen a III. fázisú vizsgálatokban – áll a cég közleményében.

A Moderna mRNS-technológiáját használó oltóanyagának kipróbálásában mintegy 37.000 60 év feletti felnőtt vesz részt 22 országban, köztük az Egyesült Államokban.

A placebóval kezelt csoportban 55 esetben fordult elő RSV-vel összefüggő alsó légúti megbetegedés, legalább két tünettel, míg a vakcinát kapó csoportban csak kilenc eset volt. Az oltásnak nem voltak súlyos mellékhatásai – tette hozzá a cég.

A Moderna azt tervezi, hogy a következő hónapokban kérelmezni fogja a vakcina hatósági jóváhagyását az Egyesült Államokban, Európában és más régiókban. A vállalat a vakcinát gyermekeknél is teszteli, de ezek a kísérletek még csak az első fázisban vannak."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

RSV-fertőzés: miért lehet olyan veszélyes?

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához