Oltottként is elkaphatom a fertőzést, minek oltassam magam? Itt a válasz!

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

Ha önt is az a kérdés foglalkoztatja, hogy miért oltassa be magát, ha egyszer az oltottak is elkaphatják a koronavírust, akkor olvassa el Kemenesi Gábor válaszát!

A virológus Facebook-posztjában így fogalmaz:

A jelenleg elérhető vakcinák a súlyos megbetegedés és halálos kimenetel esélyét hivatottak csökkenteni, így a kórházi kezelések számát és a korlátozások szükségességét is csökkentik.

Az mostanra ár egyértelműen látszik világszerte, hogy a delta-variáns sokkal fertőzőbb, mint a vuhani, ami ellen a leghatékonyabb védekezés a vakcina, ami csökkenti a megbetegedés kockázatát, és a súlyos fertőzés esélyét is. Sőt, már az is kiderült, hogy az oltottak kisebb mértékben adják tovább a vírust, mint azok, akiket nem oltottak.

Légúti fertőzésekre rendkívüli nagy kihívás teljes védelmet (fertőzés ellen is) biztosító vakcinát gyártani, sokszor nem is lehetséges. A gyakorlati tapasztalatok ugyanakkor azt jelzik, hogy a vakcináltak kisebb eséllyel fertőződnek és adják tovább a vírust.

A virológus arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel az emberiség nagy része még nem immunizált a koronavírussal szemben, az gyorsan terjed, mutálódik, így minél tovább halogatja valaki az oltást, annál nagyobb az esélye a vírusnak a fertőzésre.

Minél hamarabb, minél több ember él az oltás lehetőségével, ezt a hatást annál inkább fékezhetjük, ráadásul nem csupán magunkat, hanem másokat is megvédünk. A szakember azt is kiemeli, hogy a Covid-19 halálosabb az influenzánál, a kórházba kerülést követően háromszor annyian halnak meg.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz