Ezeket látta már?

Pfizer: mostantól nem csak tiniknek lehet regisztrálni az oltásra

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

Ma több mint 300 ezer Pfizer érkezett az országba, és nem csak fiatalokat oltanak vele.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a koronavírus 3. hulláma lecsengőben van. A koronavírus örökítőanyaga általánosan csökkenő tendenciát mutat a szennyvízben. A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül a maszkviselés és a távolságtartás fontos, és a vakcina 2. dózisának beadatása is.

Folytatódik a 16-18 év közöttiek oltása, és az oltópontokon korlátozott mértékben van Pfizer azok számára is, akik erről SMS értesítést kaptak. AstraZeneca és Szputnyik V vakcinára már csak korlátozott számban lehet foglalni időpontot az oltópontokon. A háziorvosoknál továbbra is Sinopharm-, a Janssen- és Moderna-vakcina áll rendelkezésre.

Érkezik még Pfizer a mai napon, összesen 334.620 adag, amit 1. és 2. körös oltásra is használni fognak, a részleteket későbbre ígért a főosztályvezető.

Ha Pfizerrel oltatja magát, ezekkel a mellékhatásokkal számolhat

A Pfizer vakcina beadása után oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Leszögezhető, hogy nincsen vakcina mellékhatás nélkül. A nagyszámú beadott koronavírus elleni védőoltásnak köszönhetően egyre inkább kirajzolódik a kép a különféle oltási mellékhatások gyakoriságáról, amik az mRNS-alapú oltások esetén a következők:

  • a beoltott személyek 64 %-a feszülő érzést, 54 %-a fájdalmat tapasztal az oltás helyén.
  • a beoltott személyek 53 %-a fejfájásról, 52 %-a levertségről, 44 %-a betegségérzetről, 34 %-a emelkedett testhőmérsékletről, 8 %-a lázról számol be. Ezek a mellékhatások azonban jellegükben enyhéknek és múlóknak tekinthetők.
  • a Pfizer/BioNTech oltóanyag esetében nagyjából az oltottak ötödénél alakul ki átmeneti láz

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához