Ezeket látta már?

Románia: nem engednek át a magyar védettségi igazolvánnyal a határon

románia, idiai mutáns, duplamutáns, koronavírus

A románok mégsem fogadják el magában a magyar védettségi igazolványt.

Habár eddig több hír is szólt arról, hogy Magyarország és Románia kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát, a gyakorlatban ez nem működik, legalábbis Románia részéről egészen biztosan nem.

Romániába utazáskor nem elegendő a plasztik védettségi igazolvány

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján az áll, hogy Romániában csak az oltási igazolást fogadják el, (azt a papírt, amit az oltás után az oltóhelyen kaptunk meg) a védettségi igazolványt, azaz a plasztikkártyát nem:

"Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Amennyiben az igazolás nem tartalmazza az adatokat angol, vagy román nyelven, a határon kérhetik az igazolás fordításának bemutatását is. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba.

A magyar „védettségi igazolványt” a hatóságok nem fogadják el."

Ehhez képest is újdonság, amiről a minap a telex.hu számolt be:

"A héten napvilágot látott hírek ellenére a mai napon nem engedtek be minket Romániába, annak ellenére, hogy érvényes védettségi igazolványunkat felmutattuk. A román határőr jelezte, hogy mától új szabályozás lépett életbe Romániában, csak negatív PCR-teszttel lehetséges a belépés, vagy vállaljuk a 2 hét karantént. Tegnap még lehetett, ma már nem – volt a rövid válasza. A magyar határőr is értetlenül állt az eset előtt, mert erről ő sem értesült." - írta szombat reggeli tapasztalatáról a Telex egy olvasója, aki másfél év után utazott volna a család határon túl élő feléhez.

Tény, hogy eddig sem lehetett átlépni a határt pusztán a magyar védettségi igazolvány felmutatásával. A konzuli szolgálat honlapján az áll, hogy Magyarországról eleve csak azok utazhatnak Romániába, akik minimum 10 napja megkapták a védőoltás 2. dózisát, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Melyik vakcinával hova utazhatunk az EU-ban? Összeszedtük a lényeget, itt megnézheti!

Jelenleg 8 országba lehet magyar védettségi igazolvánnyal utazni:

  • Bahrein,
  • Cseh Köztársaság,
  • Észak-Macedón Köztársaság,
  • Horvátország (a belépéshez papíralapú igazolvány is kell, amin mindkét oltási dátum szerepel, és a 2. oltás után minimum 14 napnak el kell telnie))
  • Montenegró,
  • Szerb Köztársaság,
  • Szlovénia,
  • Törökország.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Telex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához