Ezeket látta már?

Rusvai Miklós: vigyáznunk kell, hogy a culex szúnyog csípését elkerüljük!

Csípések: bolhacsípés, hangyacsípés, poloskacsípés, szúnyogcsípés, kullancscsípés

Nincs ellene védőoltás, és Szerbiában már halálos áldozata is van. Közeli fotón mutatjuk, hogy néz ki a culex szúnyog!

Az utóbbi években egyre több a nyugat-nílusi lázat terjesztő dalos szúnyogok, más néven culex szúnyogok okozat megbetegedések száma. Az olaszoknál, a görögöknél és a szomszédos Szlovákiában, Szerbiában is regisztráltak megbetegedéseket, azaz sajnos, van arra esély, hogy Magyarországon is megjelennek, vagy már megjelentek.

A Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet közlése szerint Szerbiában már 23 ember fertőződött meg a nyugat-nílusi lázzal, és egy ember halálát okozta. A súlyos agyvelőgyulladást okozó fertőzés ellen nincs védőoltás az emberek számára, ezért a csípés megelőzése kulcsfontosságú - még, ha nehéznek is tűnik. Ennek kapcsán nyilatkozott Rusvai Miklós, víruskutató az Inforádiónak, aki elmondta, hogy a szúnyogriasztó szerek használatáról ne felejtkezzünk meg, mert nem tudhatjuk, hogy milyen szúnyog döng minket körbe épp.

A culex szúnyogcsípés okozta fertőzés tünetei

Sokan tünetmentesek, azoknál viszont, akik tünetesek, a csípés után 2-14 nappal érzékelik a betegséget. A csípés okozta nyugat-nílusi láz tünetei hasonlítanak az influenzára. Azaz levertség, láz, fájdalom, hasmenés jelentkezik. Ritkán, de okozhat agyvelő-és agyhártyagyulladást is a fertőzést is - ez volt a halál oka Szerbiában is annál a betegnél, aki életét vesztette.

Szerbiában egyébként 2012-ben jelent meg először a culex szúnyog, és 2021-ig összesen 1050 fertőzést regisztráltak.

Olvasson tovább! Szúnyogcsípés, darázscsípés ellen ezeket a természetes módszereket próbálja ki!

Hogy néz ki a culex szúnyog?

Az itthon előforduló szúnyogoktól eltérően néznek ki a culex szúnyogok. A szájszervük különbözik a leginkább, és egyáltalán nincs rajtuk gyűrűs mintázat. 4-10 mm nagyságúak, barnás színűek, és a potroh rész alul kerekded, nem pedig egyenes, mint az itthon jellemző fajoknál.

culex, dalos szúnyog A culex szúnyog Forrás: shuttertock.com

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz